DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Sunday, June 17, 2018

Nazira jaundice reading history

Nazira jaundice history.

143 actual 243 - likas - day 1
273 - kinarut - day 2
270 - papar - day 3
257 - papar - day 4
247 - kinarut - day 5
252 - kinarut - day 6
287 - kinarut - day 7
270 - kinarut - day 8
223 - kinarut - day 9
202 - kinarut - day 10
189 - kinarut - day 12
104 - kinarut - day 16
101 - kinarut - day 17
68 - kinarut - day 19

Tengok tu. Hmmm. But a lot more better than Nazrin dulu. Sampai dua kali admit di Hospital Papar. But, masa nazira hari kedua admit di papar, i nangis tau. I is nda kuat. I is penat. I nangis masa drg husband datang lawat bawakan makanan. Huhuhu. Kenangan betul. 😂

Actually memang betul petua yg paling mujarab turunkan kuning baby is bagi dia minum susu formula baby newborn. Dan utk petua i yg i guna utk Nazrin tu (ubat titis dr klinik Dr. Lu di Papar) tak berkesan utk Nazira. Maybe because darah kami sama 'O'.

O ya. This time i ada try petua lain utk turunkan kuning Nazira. Yg pertama i guna ialah kes mandi Nazira guna air rebusan daun belimbing buluh. Ada few times saja i guna. Kedua, yg i rasa paling berkesan ialah bagi tekap daun mengkudu dj badan baby. Guna bedung baby. Tekap dlm setengah hari lah. Yg tu la ikhtiar terakhir i guna sampai Nazira punya kuning turun ke 68 dan bebas jaundice. Hihi. Syukur sangat.

Ok. Tu je i nak story. Ok bye dan selamat hari raya Aidilfitri 2018. 😂😂😂

Wednesday, June 6, 2018

Baby baru : Nazira

Salam semua.

Yeay. Syukur Alhamdulillah. Aku selamat melahirkan anak perempuan, puteriku pada 26 Mei 2018 bersamaan dengan 11 Ramadhan 1439H hari Sabtu. Aku beri nama Nazira. Memang banyak pilihan nama masa mengandung. Tapi, last² neneknya berkenan dengan nama Nazira. Katanya ngam sebab hampir dengan nama abangnya Nazrin. 😋

Banyak drama mengandung dan beranak kali ni. Tapi, lagi dashyat kawan punya cerita. Huhuhu.

Masa akhir kandungan, aku sakit selesma dan batuk. Terjangkit dengan babanya. Bila sakit baba dah hilang, aku dengan Nazrin yang masih lagi sakit. Nazrin batuk². Aku pulak batuk berkahak sampai lah selepas beranak.

Oleh kerana batuk berkahak yg teruk, time meneran pun masih batuk. Got no nafas. Sebelum deliver tu, doc check dah tak da air ketuban. Dorang tanya bila tumpah?  I said i don't know. Sbb bika batuk, i also terkencing². Then, dorang agree jugak maybe tu reason tiada air ketuban. Huhu. Syukur dapat bidan yang superb. Bidan Bugayah nama dia. Makasih lah kak tolong saya. 😋

Nazira cuma 2.92kg. Jauh lagi kecil dari abgnya 3.5kg. Tiada kena jahitan. Lagi syukur. Hmmmm.

Nazira pun warded jaundice macam abgnya. Tapi tak tau lagi akan prolong atau tak sbb pada hari ke 10 bacaan dah turun ke 202. Hari ke 14 mesti 85! Hmm macam mustahil kan? Huhuhu. Kalau prolong, banyak darah kena ambil tau. 😣

Oh ya. Kali ni tips terbaik punya baby yg jaundice atau kuning ni. Dari lahir sampai u dpt bacaan free from jaundice (currently, 85!) u jangan kasi breast feed. Just kasi susu formula yg khusus utk baby new born. Paling ok yg paling mahal la mcm S-26. Seriously, bacaan kuning Nazira jatuh mendadak bila ai stop BF dan hanya bagi SF. Kumpulan darah ai dgn baby sama which is O. I know BF is far more better than SF. But, mana kau pilih, warded jaundice or kasi hilang kuning baby? The choice is in the mothers hand. Doc dan nurse hanya mampu nasihat saja.

Kasian jgk dgn Nazira. Dia mau susu badan. But, kena stop dulu. Kuning mesti hilang baru bole BF balik. Huhuhu sorry sayang. Bukan kemahuan mama macam ni. 😫

Apa pun, raya makin dekat. Tahun ni, ai langsung tak da rasa nak raya. Dah 3 kali ai kena tangas oleh mum. Sangat seksa ya puan². Tu sakit pandai datang². Dia hantam di kepala dan tengkuk. Syukur la ada mum bole buatkan ai tangas. Belum p berurut lagi ni. Haishhh.. Baba bz keja. 😑

Ok la. Bye. Ai syukur sangat dapat sepasang dah. Mcm tak mau dah mengandung. Cukuplah dua org askar ni. Hidup ai dah lengkap. Alhamdulillah ya Allah swt atas nikmat mu yg paling indah ni. 😍😍😍