DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, January 30, 2012

Karma Or Kotoh !

Hai sayangku,

Pernah dengar tak pasal karma? Mestilah pernah kan? Sapa yang tengok AJL-26 semalam lagilah kan.. Best tak persembahan semalam? For me, 'hi keyi' except untuk dua lagu that is Awan Nano and Kisah Hati. Seyes besh macam beskal. I knew that this two song can win something that night. Hehehe.. Well, tahniah buat Hafiz yang in my opinion cukup bersahaja dan feeling abis dengan lirik dan melodi lagu tu. Arrangement? Jangan cakap lah superb compare to other song. Tapi, yang lain pun best jugak. And for Alya, wow girl you are beautiful. Betul macam patung music box okay?! Huhuhuhu.. I was a liltle nervous bila tiba-tiba Alya stop pusing-pusing and macam nak terjatuh. Rupanya that lil stage stop spinning. Hmmm.. nice.. Berdasarkan persembahan Alya tu, memang bagi aku sangat membantu pengawalan nafas Alya bagi permulaan lagu yang memang mendatar. Nampak sangat Alya ada amek kelas vokal which i also think that makes her improves a lot compare to persembahan dia masa separuh akhir.

Cehhhh.. macam hebat aku ngomel. Lastly, buat Manusia Putih yang cipta lirik lagu Kisah Hati... O my goodness.. I wish I can write like that.. You really loves that fellow right? Until you hopes that you can be with that fellow somewhere after leaving this world. Haissshhh.. That's is the power of love..

Okay, enough about AJL. Back to our real story. KARMA. I know you guys can dig more info about karma dengan Lebai G kan? So, cari sendiri okay. Here's what i think about what karma really is. Karma is when something that you did in the past comes back to you. It doesn't matter whether its a good or bad thing. Thats why you should be extra careful for whatever you do to others. It is same as "what goes around comes back around". Dan apa yang penting ialah benda yang kamu lakukan baik atau jahat itu jugak lah yang akan kamu dapat someday sooner or later. Its the same equal thing. Tidak lebih tidak kurang. And, sama ada kamu sedar atau tidak bahawa perbuatan kamu telah melukai hati orang lain atau tidak. Perbuatan tanpa kawalan ini juga boleh mendatangkan karma kepada kamu.

Ive been there done that. Heres the story. You know that i like to have friends kan? Like to chat like to know new things. As the time goes by, we accidently generates the connection between ours. And I, never have the intention of playing with their hearts. But, because of what i did (which i didnt meant to) i get the same rejection every where. And i keep thinking, how many people that i've hurt before? 5? 10? 25? And for this reason too, im again back to what i use to do.. silence. I am good in hiding in silence. I don't want to hurt another heart. Let it be. Come what may. I will always be here. In silence. Waiting. Hoping.

Love,
In a mute mode.

Sunday, January 29, 2012

Pemandangan dari Beach 3 Tanjung Aru, Kota Kinabalu, Sabah

Hai sayang,

Kemarin pegi Tanjung Aru. Bukan nak pi keja tapi pegi makan jagung rebus. Boleh tahan lah sedap dia. Murah dan banyak compare yang di mall tu (bagi aku la). Kalau di mall pun aku beli jugak jagung tu (hantu jagung). hihihihihi..

Ndak da buat apa kemarin petang kan so, pi la Tanjung Aru. Makan jagung minum cola sambil tengok laut. Beshnya.. Terapi untuk hati dan minda. Banyak yang aku tengok tau. Ada satu sampan kecik tu tanpa motor hanya mendayung sendirian ke kiri dan ke kanan laut. Ndak tau apa yang dia tengok. Mungkin jugak pegi tengok pukatnya yang mungkin sangkut ikan untuk santapan malam seisi rumah. Cekal dan tabah tau orang tu. Sendirian mendayung. The power of man. The willing of survival. Sempat aku berdoa dalam hati, "Ya Allah, murahkan rezeki insan yang cekal tu."

Pas tu aku tengok adik-beradik ni tiga orang. Seorang abang dua adik perempuan. Dorang bawa papan surf yang kecik-kecik ja. Rupanya macam tu nak main benda tu. Lari-lari laju pastu lempar kedepan papan surf tu terus lompat atas papan dan surf atas air dan menuju ombak. Hehehe.. Macam tu rupanya. Beshh..

Len kali kalau nak pegi mandi laut, mesti pegi beach yang ni sebab sikit sangat orang dekat sini compare to pantai-pantai lain di Tanjung Aru ni. Hihihi.. Bila nak pegi mandi laut ni? Nak belajar berenang. Ada orang tu hobi dia berenang. Hmmmm.. tak pernah kenal orang yang suka berenang sampai kalau boleh tiap abis keja dan petang weekend pegi swimming.. Hmmm..

Ok. Enough the talking. See some pics (yang sangatlah rendah kualiti nya) yang aku sempat ambil. Plan nak tengok sunset tapi, awan sangat tebal. So, no sunset.. Hehe.. apapun, subhanaullah. Nice view.. ;p

P/S: Banyak sungguh manusia yang suka tengok kapal terbang mendarat. Seyes banyak. And it is one of the marvellous scene when the plane "touch down"..wohohohoho.. kagum guwe. (Beach tu sangatlah hampir dengan KKIA (Airasia)..



 Sampah.. Hishhh.. Please don't throw your rubbish..


 Tu kapal terbang MAS kali..


 Kapal terbang nak landing...









Daa..

Saya Rindu Yang Teramat

Hai sayang,

No words can describe how much i miss this cute little baby. She's now walking by her own. It is obvious we will never get her back. Hey you, janganlah jadi jahat. Kenapa nak pisahkan kami? Can you give her all the best? Can you take a really good care of her? Can you love her the way that i love her? Bila cakap pasal Alya, mata ku mula berkaca. Jangankan mata, hati ku nangis jugak. Ya Allah, Kau buka lah pintu hati perempuan tu kembalikan Alya pada kami.

Serindu-rindu aku pada Alya, ada insan lain yang lagi rindu dengan Alya. Ya..my mom. She loves Alya so dear. Alya is her companion these few months. Kemana dia pergi, Alya la kawan nya. Berat-berat Alya, di bawa jugak ke hulu ke hilir. Sampai lenguh tangan dia. Dia ndak merungut asal Alya gembira katanya. Mak, maafkan aku... maafkan aku.. maafkan aku.. Huhuhuhuhu.. Ya Allah, andai Alya tidak dapat lagi kembali bersama kami, pastikan dia sentiasa dalam jagaan yang terbaik, kesihatannya, makannya, tidurnya... Aduii.. mata... jangan menangis...please..aku tengah pakai mask ni.. Hehehe... (nanti dicerita kan)..

Dahhh.. takmo sedey-sedey. Apapun halangan yang ada didepan nanti, aku harap aku akan jadi lebih bersabar.. People do change for the better kan? Hopefully, hamba Allah yang satu ni dapat membimbingku ke jalan yang lebih dekat pada Dia.. tempat yang selalu kita mengadu, meminta... Love can come later.. The most important thing is for me is the nawaitu.. Baik nawaitu nya, mudahan mudahlah jalannya... Amin...

My collection of Baby Alya Damia Shaza Abdullah...

Baby Alya Talking

Baby Alya Lough A Lot

Alya - Single Ladies

Senaman Untuk Alya

P/s : Auntie sayang Alya. Auntie rindu Alya. Selamanya. Be a good girl okay. Muahhh..

Saturday, January 28, 2012

I Wish I Have Someone

Hai sayang,

Plan konon hari ni nak tukar rim sebab yang sekarang sangatlah besar dan berat. Plus mukan aku punya. Bangun awal kemas uma konon nak kuar awal. Bila dah time nak kuar (konon).. Haisshh.. tiada kawan. Tak kan la aku yang zero knowledge ni nak kuar sorang-sorang cari kedai tayar cari kedai alignment.??

Huhuhuhuhu.. Tuhan sedihnya. Adik aku keja la pulak. Abang aku? Membongkang jak keja. :'(
Seyes sedih ok. Masa ni lah betul-betul aku rasa memang hidup aku ni lonely yang amat. Eventhough, a good friend of mine keep saying positive thinking, positive thinking, positive thinking, positive thinking...

Aku positive thinking la ni. Tak kuar pun idea camna nak atur tayar ni. Uwaaaa... Tuhan, munculkan lah seseorang dalam hidup aku yang boleh jadi kawan ku dunia akhirat yang betul-betul boleh di lihat jasadnya di depan mata. Yang boleh ku bawa becakap, bebual tentang apa saja, yang boleh diajak berjalan untuk mencari keperluan, untuk membereskan urusan.. I need one.. Please.. Dan dia, aku harap bukan sekadar hadir di alam maya..

Sodih ok.. sob sob sob...

besaq kan?

Ok bai.


Thursday, January 26, 2012

I'm Ok

I'm ok
totally ok.

I'll be gone kan I said?
There.. I'm gone..

Good for everybody
I don't need you
I don't need your opinion

It is what it is

I'm destined to be
a substitute.
I will accept that.

adiĆ³s a los memorias

Wednesday, January 25, 2012

Cuba

Aku cuba
Kita cuba
Kami cuba
Semua mencuba

Untuk apa cuba mencuba?

Tiada kepastian yang nyata
Pasti tiada
Sebabnya hanya satu.
Tiada siapa yang tahu masa depan

Tidak aku
Tidak kita
Tidak kami
Tidak semua

Mahu berhenti mencuba?
Nanti dibilang putus asa.

Dunia oh dunia.
Kiri dan kanan
atas dan bawah
sama sahaja.
Yang membezakan tahap cubaan.
(ntah betul ntah tidak)

p/s: ndak sabar AJL.. Karma dan Kisah Hati.

Monday, January 23, 2012

Orang Cina Sabah Kaya-Kaya

Hai.

Semalam kan aku tido awal sikit. Mata mengantuk so titun la kan. Ngam-ngam midnight dah macam perang area Tebobon ni tau. Seyes macam perang. Aku ingat tahun lalu pun memang macam ni tapi aku rasa ni kali lagik dasyhat. Mungkin sebab dah makin kaya Cina tu.

Apakah perang yang aku bebelkan ni? Besalah kan Tahun Baru Cina mesti nak bakar meriam ha.. meriam kau !. Ni bukan mercun cikai-cikai yang letup-letup tu tau. Ni mengalahkan bunga api tahun baru yang selalu kita tengok malam tahun baru tu kan.. Sangat-sangat besaq dan banyak dan lama ok.. Sampai sempat aku belajar how to betul-betul dapat snap bunga api tu.. Seyes lama ok. Sana sini Cina bakar bunga api. Macam langit dah jadi siang sebab terang sangat. Ko bayangkan lah berapa ribu abis tu? Just untuk bakar-bakar ja. Tapi memang ada maksud kan dorang bakar-bakar bunga api tu.

Below 28 pic yg sempat aku tangkap. Enjoy (walau blur gilak..) :P




























Sunday, January 22, 2012

Laki Orang Yang Gatal Nak Mampos

Hai.

Berdasarkan tajuk, saya nak minta maaf la awal-awal. Sebab entri ni khas untuk pemunya number phone +60123513406. Sebab saya nak keluarkan entri lawak antarabangsa ni sebab saya dah bosan dengan lelaki hidung belang macam pemunya handphone ni.

Seyes, masa chat di fb dulu-dulu, saya tak tahu dia dah kawin. Cakap awal-awal dia bujang. Saya tak lah nak sangat dengan dia. Saya ni kan chatters. Suka chat dengan orang yang boleh buat lawak. Make me lough. Tapi, yang ni seyes sebab kedua saya layan chat di facebook sebab kami sama bangsa which is Suluk. So, saya percaya la konon yang sama bangsa takkan jahat punya. Macam saya. :)

Kami chat dah lama dulu sampai saya lupa siapa ka yang tiba-tiba mesej saya. (Ini membuatkan saya ingin menukar number.... sangat !!! Tapi, masih dalam pertimbangan.)

Malas nak cakap banyak. Below gambar skrin capture direct dari handphone saya.

p/s: Jangan main-main dengan saya. Dengan number pon ko sekali kuar. Apa ko rasa? Oren? Hahaha..






(Mesej dibawah sekali terpaksa dibuang sebab sangat-sangat kasar bahasanya..)

Jadey? Saya ni jahat ka? Sapa yang jahat ni? 
Buat pedoman semua lelaki diluar sana, ada bini tu, sayang-sayanglah. Penat tau diusha dulu-dulu. Lau bosan (saya pun ndak paham, apa yang boleh dibosankan sebab saya belum kawin. But, seyesly make love not sex ok.. Kalau kurang ilmu tu, sila-sila tambah ilmu di dada. Jangan segan untuk communicate with your soul mate. Harsh say, jangan cari perempuan lain untuk hilangkan gian ndak sedap dengan bini sendiri !)

Nota lain. Jantan begini memang bikin dunia yang aman ni boleh porak peranda. Dan jantan ni bagi saya adalah yang paling tiada akhlak la. I mean no harm to anybody kecuali pemunya number ni. Sebab dia bikin wa panasssssssssssssssss....

Daaa...and Gongxi Fa Chai Wan She Ru Ye..

-NIL-

Politic and heart
is equal
they both suck !

I am no Zero '0'
I am no infinity
I am -NIL-

Tears
they come
in the moment of 
happiness and sadness

But still
I am -NIL-

And I'm hating myself
for allowing the stupidest heart of mine
to be broken again !

My heart meant to be broken.
Come,
broke my heart again and again

Because all you know is breaking my heart
Until it make me heartless
Until I became -NIL-

Felt of unexistance
Felt die is the best choice left for me...



Saturday, January 14, 2012

Manusia Sempurna

manusia dicipta sempurna
cukup sempurna
sempurna untuk mengisi tiap ruang yang sudah ditetapkan azali padanya

namun,
bila manusia mula berangan
jauh dari kesempurnaan yang diberi
disitu la kita mula lihat

ruang kosong yang penuh
kini melimpah-ruah tanpa henti

andai limpahannya membawa lebih kesempurnaan, bisa !
sebaliknya, limpahan itu mengucar-kacirkan keindahan sempurna itu.

hilang sempurna, hilang kesejahteraan, hilang pedoman.

manusia,
ikutlah dan tetaplah pada tujuan penciptaanmu
atau perlu aku bahasakan,

jangan isi otak yang sempurna diberi
dengan angan-angan yang jauh dari gapaianmu
kuasakan pada yang kuasa, jangan terlalu menguasai..

rusak..binasa nanti seisi alam !

beloved : Datuk (Datu) Ismail Bin Datu Jook & Datin Bariza Sarail