DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, September 28, 2012

Buat Kamu Kawan Ku

Kawan,

Aku masih ingat nasihat terakhir kamu pada aku hampir setahun yang lalu. Kamu nasihat aku. Jaga diri baik-baik. Jangan kuat nangis. Hidup biar happy. Biar hati tak happy mesti senyum. Senyuman tu sedekah. Orang lain tengok pun senang hati. Macam-macam lah kamu cakap untuk aku. Yang paling aku ingat, kamu doakan aku supaya cepat-cepat ada kawan baik supaya boleh join hidup kamu-kamu. Ermm.

Tapi kawan,

Aku minta maaf. Satu pun aku tak mampu buat. Aku dah cuba ikut nasihat kamu. Tak semua pun asal adalah yang terbuat kan? Macam senyum tu. Ya. Aku senyum dengan semua orang. Kawan aku cakap, banyakkan senyum Naz, berseri hari tengok kau senyum. Tapi, dengan segala macam masalah yang datang menimpa bertalu, aku mula lupa cara nak senyum yang itu. Aku lupa. Maafkan aku.

Kawan,

Malam ini, aku terkenang kembali semua tu. Aku hitung-hitung. Ya, benar. Tak banyak yang aku mampu  buat. Setahun kawan. Setahun. Maafkan aku. Aku kira lepas dari hari ini, aku akan balik kepada asalan aku. Diam. Sugul. Mungkin lebih gigih lah cari bekalan dunia dan akhirat sendiri-sendiri.

Kawan,

Aku harap hidup kau jauh lebih baik dari aku. Asal boleh ku nampak senyuman comel sang arjuna kecil yang tampan diperantiku. Sudah memadai.

P/S: sesugul-sugulnya hari, bila ada pelangi biar sedikit, tetap indah hari tu.

Thursday, September 27, 2012

Manis Gula Sakit Semut

Dia ni macam gula.
Tak diletak tempat yang kedap udara dan bertutup habis, dihurung semut la dia.
Baru terlupa sekejap nak tutup rapat bekas tu, mulalah semut datang bawak geng lagi tu.
Hoi la manusia, jangan sesekali lupa tutup rapat bekas tu.
Biar ketat sampai susah nak bukak.
Bagi aku, bagus lagi gula tu bangas sendiri daripada dihurung semut-semut yang jahat.
Walaupun semut ada macam-macam jenis, tetap sama pedihnya gigitan dia.
Jadi, hati-hati dengan semut ni.
Keta aku habis diceroboh semut.
Ntah bila masa aku bubuh gula dalam tu.
Or else, memang dia tu aku?
Bedebah jak ku rasa. Ngeee.
Tapi, syukurlah kan.
Banyak-banyak manusia di dunia ni, aku antara yang terpilih merasakan betapa manisnya gula dan pedihnya semut.
DONE !


Cinta Hakiki

Ku mohon cinta yang abadi.


"Ya Allah, kurniakanlah daku perasaan cinta kepada-Mu, Dan cinta kepada orang yang mengasihi-Mu, Dan apa sahaja yang membawa daku menghampiri cinta-Mu. Jadikanlah cinta-Mu itu lebih aku hargai daripada air sejuk bagi orang yang kehausan, Ya Allah, sesungguhnya aku memohon cinta-Mu, Dan cinta orang yang mencintai-Mu serta cinta yang dapat mendekatkan aku kepada cintaMu.

Ya Allah, apa sahaja yang Engkau anugerahkan kepadaku daripada apa yang aku cintai, Maka jadikanlah ia kekuatan untukku mencintai apa yang Engkau cintai. Dan apa sahaja yang Engkau singkirkan daripada apa yang aku cintai, Maka jadikanlah ia keredaan untukku dalam mencintai apa yang Engkau cintai, Ya Allah, jadikanlah cinta-Mu sesuatu yang paling aku cintai daripada cintaku kepada keluargaku, hartaku dan air sejuk pada saat kehausan.

Ya Allah, jadikanlah aku mencintai-Mu, mencintai malaikat-Mu, Rasul-Mu dan hamba-Mu yang soleh, Ya Allah, hidupkanlah hatiku dengan cinta-Mu dan jadikanlah aku bagi-Mu seperti apa yang Engkau cintai, Ya Allah, jadikanlah aku mencintai-Mu dengan segenap cintaku dan seluruh usahaku demi keredhaan-Mu."


Serahkan lah hati kita kepada Allah. Simpankan rasa itu semata-mata hanya untuk Allah SAW. Biarkan Allah temukan hati yang mencintai Allah itu dengan hati yang lain, yang mana hati itu juga turut mencintai Allah. Yakinlah, jika kita menghiaskan hati ini dengan cinta Allah, pasti cinta yang hadir itu sentiasa mekar dan tidak akan layu. Malah cinta itu pasti kekal sentiasa kerana sandarannya juga adalah Zat yang Maha Kekal.

sumber: http://www.iluvislam.com




Thursday, September 20, 2012

How Can I Not Love You?

Berkenan betul aku dengan lirik lagu ni. Enjoy la korang erk.


Cannot touch, cannot hold, cannot be together ...
cannot love, cannot kiss, cannot have each other ...
Must be strong and we must let go -
Cannot say what our hearts must know ...

How can I not love you?
What do I tell my heart?
When do I not want you here in my arms?
How does one waltz away from all of the memories?
How do I not miss you when you are gone?

Cannot dream, cannot share sweet and tender moments ...
Cannot feel how we feel, must pretend it's over ...
Must be brave and we must go on,
Must not say what we've known all along.

How can I not love you?
What do I tell my heart?
When do I not want you here in my arms?
How does one waltz away from all of the memories?
How do I not miss you when you are gone?

How can I not love you?

Must be brave and we must be strong.
Cannot say what we've known all along.

How can I not love you?
What do I tell my heart?
When do I not want you here in my arms?
How does one waltz away from all of the memories?
How do I not miss you when you are gone?

How can I not love you .... when you are gone?



Saturday, September 15, 2012

Perang

Perang. Berperang lagi.
Sudah aman. Perang lagi.
Sudah sunyi sudah diam.
Bising lagi. Gamat lagi.

Entah berapa kali aku tersungkur.
Aku pun dah lupa.
Yang aku ingat aku kalah dalam setiap pertempuran.
Aku ni tampak jak gagah.
Hakikatnya aku paling lemah.
Itulah sebabnya aku acapkali kalah.

Tersungkur. Kalah.
Tapi, aku bangun juga.
Biar merangkak. Biar bertongkah. Luka parah.
Aku bangkit juga.

Cukuplah dengan perang ini.
Carilah askar lain yang jauh lebih gagah.
Aku mau diam. Aku mahu sunyi.
Biarlah tanpa senjata.
Yang serasa aku, aku pun tidah tahu fungsi sebenar senjata tu.

Mahu ku cakap pasrah.
Aku pun tidak tahu tahap pasrah tu.
Jadi aku mau diam saja. Diam.


Tuesday, September 11, 2012

Menongkah


di mana jalan nya ?

sedari hari ke hari
baki yang tersisa barang 4 kali tukar bulan saja
lagi kurang sebulan tuju yang baru lagi

aduhhh..
di mana jalannya ni ??
buta ka mata
buta ka hati
mungkin jiwa yang gersang dan kosong

sudah tau gersang kosong
tidak lagi mau mengisi
siapa kau tunggu nong ?
tiada yang lebih arif dari kau
pasal takat penuh nya
pasal takat kepekatan nya
pasal semualah

kau isi lah sendiri
kerna kau lebih mengerti
biar lah jalan itu kau sendiri kurang mengerti
kau jalan saja asal jangan sampai jalanan yang kau ambil
mengganggu gugat jalanan yang sudah lama siap

menapak la sendiri nong
cuba saja buka mata hati
manatau ada bayangan yang tertimbul dalam jiwa mu yang gersang dan kosong tu

jalan saja ya nong...

Saturday, September 8, 2012

Update Syawal 2012


Salam dear,

Sori yooo sebab tak update belog nih. Bukan tak da masa. Masa tu ada. But the real problem is...don't have story to update. :( kamu percaya meh aku ni tiada cerita ? miahahahahaha..

Syawal 2012. Yup. Macam biasa balik Tawau la. 10 hari cuti tu. (Habis cuti tahunan aku huhuhuhu) Sepanjang-panjang cuti tu, aku dengan famili jak. Friends ? Nope. Nope at all. I think dah jadi kebiasaan yang harus aku terima kot. Beraya sorang-sorang. Sebab most of my friends di Tawau ni sudah berumahtangga. No more raya sama-sama. Even SMS say selamat hari raya pun tarak. It's ok la kawan. I know you all buzy sangat-sangat dah. Lain busy atur laki atur anak atur mentua. I maafkan you all. :) Maafkan aku sebab aku masih sendiri hehehe bukan mahu ku ok? Sabo jer lah kiah..

Sepanjang di Tawau, langsung tak da hati aku nak jalan-jalan ke bandar. Nope. Nope at all. Sebab ? Suka hati aku lah kan. Hahahaha. Cuma malam sebelum balik KK, aku ada kuar dengan sorang kawan (kononlah kawan) jauh dia datang dari Lahad Datu semata-mata nak jumpa aku. Romantik la tu konon. I like you but kau tu kumbang dalam taman. Malas nak main dengan kumbang spesis kau. Nanti marah segala bunga, pokok, daun dalam taman tu dekat aku yang menten cute ni. Aku bukan nak sangat main dengan kumbang tu dan spesis-spesis kumbang macam tu. Tapi, tu la kan orang dah jalan jauh pencilkan diri buang sayap dan bla bla bla bla... tetap jugak datang spesis tu dekat aku. Hish ! Dah nasib aku kot kawan dengan kumbang spesis macam tu :( not my fault ok ! dem i don't like. Kuar dengan dia tu, aku sempat melihat keseluruhan bandar Tawau dari bangunan yang paling tinggi di Tawau. Dalam hati, "lip lap jugak Tawau nih.."

Cerita lain lagi. This week la jugak ye. Contact yang aku dah lama buang satu demi satu contact aku balik. Yang satu tu aku dah delete number dah. Jadi, bila call in (dengan tak pernah mengingat number orang) aku selamba je la sambut. "Moshi-moshi, sapa ni?" Alamakkkk.. nyesal aku sambut. Rupanya kumbang dalam taman Brunei yang call. (ha, yang ni bukan kumbang LD, ok). Dah tersambut, cakap je la kan? Tak kan nak hang up pulok.. Tau apa dia cakap? "Hai you... sorry lama tak call. Selamat hari raya tau. Maaf zahir dan batin.." (dalam hati aku..maaf ??? nak ku lempang je muka kau..dasar penipu cakap kumbang luar taman rupanya kumbang dalam taman !!) Then, aku pun cakap je la "Selamat hari raya juga. Ok bye. Saya nak sambung keja !" Tut.. tut.. tut.. Ha, padan muka kau.. Hahahahaha.. Contact lain pulak.. msg di mukabuku. Jugak nak say selamat hari raya. Point dia nak mintak ampun salah silap dia. Hek ele. Macam dah aku maafkan lama dulu. Hahahaha. Ntah pape ntah. Aku pun ucap je la selamat hari raya jugak. Tapi dia ni best. Dia sempat puji gambar pic mukabuku aku yang cute tu. Miahahaha. Tq you. Dan banyak lagi la msg whatsaap bla bla bla datang..kalau aku nak cerita sini kang bosan korang baca.. hihihi..

I think tu je la ceritanya..doakan je la jodoh aku tak sangkut dengan kumbang orang. Malas aku nak dapat cop percuma perampas bahagia orang ! (aku tak da hati nak rampas lahhhhhh....)

Ok bye !

p/s: Selamat hari raya maaf zahir !! hihihihihi..

 Alya pun sempat menyebok di Tawau 2 hari..

 Budak ni dibotakkan bapak dia sejurus berakhir upacara cukur jambul

 Budak ni marah dekat aku sebab aku asyik main dengan Alya jak. 
(dia jeles dan marah sampai tetido)

 Budak ni nama Chef Aiman. Ada dua taik lalat dekat mulut. So, dia sangat lah murai. Kalau jalan jauh, baik bawa dia ni sebab ko lagi suka dengar dia celoteh dari dengar lagu dekat radio !!

Gambar ni kuku aku. Tak da kaitan dengan entri pun. 
Saja nak tayang kuku aku yang cute nih !

Ni lah sebahagian besar kuarga belah mak aku. Ada tiga kuarga tak termasuk. Dorang lambat datang beraya uma atuk aku. :( kalu tak, mesti lengkap nih............ hish !