DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, March 30, 2011

Hati

Seandai kau tahu perasaan ini,
baru lah kau tahu..
apa yang ku rasa.
Sekiranya dikau,
menjadi seperti ku..
bagaimanakah dikau menghadapinya??

Mode : Nak bunuh orang !!!!

Saturday, March 26, 2011

Perintang

Jom belajar....


Perintang adalah komponen elektronik yang mempunyai dua terminal yang memberi rintangan tertentu terhadap aliran arus dan menghasilkan voltan susut antara terminal tersebut sepertimana dalam Hukum Ohm : R = V / I. 


Unit rintangan adalah Ohm. Satu ohm merupakan nilai pertentangan perintang kepada aliran arus. Lebih besar unit Ohm maka semakin besar pertentangannya terhadap arus dan sebaliknya. Simbol Ohm ialah Ω.  

Perintang berguna untuk menghadkan arus dalam litar atau untuk mendapatkan voltan susun merentasnya. Jika nilai rintangan tinggi, arus yang kecil dihadkan melaluinya. Jika nilai rintangan rendah, arus yang besar boleh melaluinya. Apabila arus melalui perintang haba akan terhasil dan voltan susut merentasinya. 

Terdapat empat jenis perintang iaitu perintang tetap, perintang boleh ubah, perintang LDR (Light Diode Resistor) dan perintang termistor. Perintang mempunyai kod warna pada bahagian luarnya. Kod warna berbentuk jalur  pada perintang karbon. Kod warna dibaca dari kiri ke kanan. Jalur pertama adalah untuk digit pertama, jalur kedua adalah untuk digit kedua, jalur ketiga adalah pendarab dan jalur keempat adalah toleransi. Cara untuk membaca kod warna perintang adalah seperti dalam gambar di bawah:



 

Thursday, March 24, 2011

WSB ??

Hmmm....apa kah benda nya ni? WSB....pelik nya... macam singkatan kepada "Wa Sayang Balak Wa" pun ada..hehehehe..akhirnya..aku join jugak kelab ni..korang tau tak? WSB tu apa? Haaa..............

Haaaaaa.....WSB tu stand for "We Are Sabahan Blogger".... 

Betahun aku berbelog..baru jumpa kelab ni...pernah jugak terlihat di belog belogger lain..ndak kisah pulak..tapi ntah kenapa tempoh hari aku terklik benda ni...and terus terjoin...korang nak tau ka apa benefit dia??

Ha...klik & join la baru tau..betul tak wasaber sumaaaa? v(^_^)v...



Sunday, March 20, 2011

Stop Judging Me Please !!!!

Aku juga manusia biasa seperti kawan mu yang lain punya darah yang berwarna merah..
Aku juga punya hati dan perasaan sepertimana kamu...
Apa yang penting aku juga wanita seperti mana juga ibu mu..
Kenapa perlu menghukum tanpa periksa??


Aku perlu kamu tahu bahawa aku tidak butuh kamu..
Kerna aku sudah terbiasa sendiri...


Aku akan mulakan semula dari bawah.....
Terima kasih...........................





Saturday, March 19, 2011

Model Rumah Kecik

aku suka sangat tengok model rumah-rumah yang kecik-kecik tu..banyak dekat shopping mall kan? ha..ni kali aku tengok from a scratch sampai la model tu siap..susah jugak tau rupanya nak buat benda comel ni..adalah dalam 3 minggu jugak bakal designer dekat uma aku ni membina nya..ada 5 buah model rumah yang dorang buat tau..jadi jangan cakap lah how mess my house is during that time..huhuuhu...but it's really nice tau bila dah siap..comel sangat-sangat... jom kita tegok hasilnya...

Rumah 1 : Actually my favourite one..but dont have the chance to take some pic inside..tuannya nama Boy..cute looking guy..hehe..this house is English look..macam rumah YB pun ada jugak yang atas bukit..hmm nyaman..i really like..macam nak buat uma cam ni lau ada rezeki karang..hehehe..Boy, i pet this one yah..ahahhahahaha...atas ada 4 bilik..master room besar...siap ada cabinet baju tau...sliding door lagi..sygnya tak sempat nak ambek gambar...huhuhuhu...dalaman uma ni sangat2 cantik..orgnya sangat detail buat barang...katil, meja,komputer, tv,meja, bangku..oooo bencinya tak sempat ambek gambar...huhuhuhuu...

Rumah 2: Kesenian Islam sikit..tuannya nama Nafi..botak2..tak makan lada..lau makan lada kepala dia gatal..ahahhaha..lawak kan?.. mak aku cakap rumah Nafi macam rumah org India..sebab luas dan semacam ada tempat untuk menari...teru s aku ingat lagu dlm filem mujse dosthi karoge?...hehehehe..ketawak budak ni bila aku nyanyikan dia lagu ni..hehehehehhe...
Rumah 3: ha..ni uma anak org kaya...model rumah pun rumah org kaya jak mampu buat ni sebab dari luar mmg dah guna marmar...hehehehe..byk tiang...dalam ada banyak ruang tamu..5 kalau aku tak silap...dalam dia tak siap pemalas sikit budak ni...org lain sibuk buat interior dia sibuk jalan-jalan you know la kk bukan macam tawau kecik..hehehehe..
Rumah 4: Hahahhahaha..rumah ni bilang adik aku macam rumah katun Smurf tu..ala katun warna biru-biru tu...hehehe..aku jarang nampak tuan punya rumah ni..nama dia Boy jugak tapi ada gendut belakang sebab dia ni gendut sikit dari Boy cute tu..rumah ni yang cantiknya tangga dia...tangga org kaya..ahahhahha...dia sempat buat bilik riadah tau..dalam bilik tu ada set karaoke...cantik sangat2...serambi atas uma ada tempat lepak duduk..siukkk betul la lau jadi uma betul..huhuhu..

Rumah 5: is rumah my brother..paling moden sekali...suma ada kat dalam...set tv cantik-cantik...ada garaj kereta...yg ni jak la aku sempat gambar dalam dia...korang tgk la how cute barang-barang kat dalam uma ni...
now kita tengok inside the house...........



comel kan????

Wednesday, March 16, 2011

Adore..

Demi Allah aku bersumpah..
sesungguhnya i've done almost everything...almost...
Now all i can do is wait 
and 
not to forget pray and hoping 
the last K  
will come to me....
coz I'm tired..


Monday, March 14, 2011

Dia yang semakin jauh...

Di zaman persekolahan, kami akrab. Umur kami tak jauh beza. Setahun jak. Tuhan kurniakan dia dengan otak yang sangat geliga. Bayangkan dari sekolah rendah sehingga ke sekolah menengah dia terus menjadi kebanggaan keluarga. Mak dan bapak naik pentas terus sebab terima hadiah dia sebagai pelajar terbaik. Ada satu ketika di sekolah menengah tatkala nama dia meniti di bibir guru-guru sekolah. Aku seperti biasa ke bilik guru kaunseling sebab masa tu aku ada urusan nak dibuat. Dengan tiba-tiba guru kaunseling yang dipanggil Bonda tu cakap "mana anak emas ku ni?"..sambil memandang aku dan terus dia bekata "ko tu anak tiri"...

Abu nawe betul mulut cikgu tu...sakit sangat hati aku...mungkin cikgu tu main2 kot...tapi, pada aku yg mendengarnya..pedih sampai sekarang aku terasa tau..kepada cikgu tu..."Jaga mulut weii...!! Mulut cikgu tu masin..kang ucap apa pun menjadi...kesian budak sekolah...

Balik kepada cerita "Dia"..kenapa dia sangat jauh berubah? Jangan kan aku sebagai sis dia..mak aku pun di lawan nya jugak...yg penting dalam apa jua perbualan mesti dia yg menang dan betul... Hari-hari pun memaki dan marah tak tentu pasal.. Aku dah tak pernah dengar dia beristigfar.. Subhanaullah...Apa la nak jadi dengan dia ni..

Mungkin sebab dunia dia berubah..dia berubah sehingga aku langsung tidak kenal lagi dia siapa..Sungguh aku ingin membimbingnya..tapi, dia yang menjauhkan diri... 

"Ya Allah, hanya pada-Mu aku mohon..kembalikan ketenangan di hatinya..."