DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, April 29, 2010

"A billion ringgit to make the poorest rich" (Betul ka?) ,p

Since becoming Sabah’s chief minister seven years ago, Musa Aman has worked tirelessly, and often thanklessly, to bring wealth to his people. His resource-rich state is booming: new buildings, roads and public amenities are everywhere. And by December, the last of the 15,293 very poor families will no longer be so any more. The cost to the government for them to move from poverty to riches is estimated at about 560m ringgit ($170m).

After a meeting with Mr Musa and his officials in Kota Kinabalu on April 26, Shahrizat Abdul Jalil, federal minister of women, family and community development, said her ministry needed 1.66 billion ringgit to rid the remaining 32,693 very poor families in Malaysia.

Four months earlier, there were 44,643 of them. A series of social programmes such as the “agropolitan”, under the National Key Result Areas (NKRA) to transform Malaysia into a high-income society, have reduced the number by slightly more than a quarter.

Under these programmes, the poorest villagers who earned less than 540 ringgit a month are helped to farm land with cash crops such as oil palms and rubber, and rear cattle and goats to get out of poverty. They are given vocational skills training, loans under a microfinance scheme to start cottage business and low-cost houses to live in.

Sabah and Sarawak account for 70% of those who live in abject poverty. Sabah has about a third of them.       

Monday, April 26, 2010

Silklite massager

Hi readers. Kali ni nak cerita sikit pasal satu mesin kecik lagi comel. Compatible sangat tau. Tak guna cable karan tau. Cuma guna bateri AA dua jak. Mesin comel ni sebenarnya adalah untuk urut-urut badan. Tapi paling best mesin ni boleh jugak digunakan sebagai alat untuk memecahkan lemak di badan terutama bagi pinggul yang sangat berlemak berlebihan tu tau.

Macam mana aku tau pasal mesin ni? Hemm..at first, uncle aku dari Tawau bawa sini konon nak bagi kami try. Kata dia sangat bagus untuk release otot yang stress. Aku try sekali jak. Letak di tangan kanan aku. Ya ampun..petama tu memang geli sangat-sangat. Aku ketawa berdekah-dekah tau.. Sebabnya? Bila mesin tu dah letak di tangan aku dan dihidupkan, aku terasa aliran elektrik mengalir disegenap otot tangan kanan aku. Geli beb.. Aku cuba 30 saat jak. Sebab geli sangat. Tapi, bila dah off kan, rasa lega sikit plak tangan aku tau. 


Mesti korang terpikir-pikir bagaimana kah rupa sebenar mesin tu kan? Hehehe.

Sebenarnya, uncle aku cuma bagi pakai dua hari jak la.. Pastu, dia dah bawa balik ke Tawau. So, sekarang ni aku pun tengah servay-servay di mana ada jual mesin ni. Ehehehe.

Kalau aku ada jumpa, aku update untuk korang yer..Buat masa ni, korang tengok dulu la gambar yang aku dapt dari internet ni. Hehehe.. 



Sunday, April 25, 2010

Thanks Big Bro



Thanks a lot dear big bro & her wife (my kak ipar)
it means a lot to me...

Onion Head emoticon

Saturday, April 24, 2010

Selamat Ulang Tahun Nazlia Nasir ~~27~~

Happy birthday to me..

Izinkan aku bloggie, untuk melepaskan segala keluh kesah setelah 27 tahun hidup di muka bumi ini.

Terlalu banyak perkara yang alangkah bahagianya jika bisa di undur kembali. Tapi, bagi aku, 3 perkara sudah cukup.

Aku sangat benci dengan HIM. Because of HIM i end up like this. I swear , i will  never forgive HIM for the rest of my life. How could HE did this to me? I gave everything i have. My future. My precious youth. But, what did HE gave me back in return? SHIT !!!!!!.. If HE could be honest to me since day one, my life would not be like this. How selfish HE is. HE'S an asshole.. I hate HIM so much. I wish HE could read this. I hope HE get punish for every little liar and foolish thing that HE did to me.  I deserved lot more better than this. Whatever it is, i know i am too late to change things back to what it suppose to be. Mom, i'm so sorry. Please hold a liltle bit longer. I hope i can give you what you really want in your life.

I will not reveal the other two things. It's TOP secret. But, yes i really hoping he'll read this. 


27 years?? What do i achieve? What do i have? I have NOTHING okay.

I won't look back no more. I'm not gonna turn back. I have to be strong. Coz i'm ME. I know it will be hard, no it will be twice or even tons of harder than it is. But, i'll keep going. I'll become somebody somehow...

Datuk Siti Nurhaliza bercuti di Mabul?

Salam readers ... Pa kabar? Little Girls emoticon
Ha..hari ni nak cerite pasal mms yg i terima dari uncle i d Mabul, Semporna.
Dapat jak mmc ni, dah tekejut..Ha? Begambar dengan Datuk Siti Nurhaliza??
Onion Head emoticon 
Apasal ni? So..aku pun p la sms uncle aku tu. Apa pasal plak ada Siti di Mabul? Ka u two ada affair? Berita gempak ni tau...Hehehehehe..Aku bagitau makcik aku tu baru taw... Cute Rabbit emoticon 
Rupa-rupanya Siti and husband dia Datuk K bercuti di Mabul. Konon  nak p tengok Lepa-lepa di Semporna.
Uncle aku tambah lagi. Dia cakap, cara Datuk Siti datang (pakai feri la kan?) kalahkan Menteri lah.. Waktu naik feri tu, memang dah escort oleh dua kapal askar oooo..  Sampai jak di jeti, komander yang sambut okay...Jangan jeles..Uncle aku cakap, Menteri yang datang baru-baru pun tak di escort begitu tau.. Wah... hebat lah Datuk Siti.
Little Girls emoticon
Little Girls emoticonCerita lagi siok ni bukan apa. Ni heran jugak tengok gambar dia tak betudung kan? Pun aku tanya lah uncle aku waktu sampai Datuk Siti pakai selendang ke? (macam yang dia selalu pakai tu lah) Uncle aku cakap, tak lah..memang tak pakai pun.... Laaaa.....



Aku bukan apa. Ni heran jugak la tengok cara Datuk Siti pakai tudung ka selendang? Hihihi.. macam Sister-sister di Gereja kan? Hehehehehe.. Tak caya? aku bagi contoh gambar ok..KOrang cek la betul ka tak... Daaa..


Wednesday, April 21, 2010

MeDsi? DPLI?


 Hello Kitty emoticon
Salam readers. Hari ni saya nak cerita pasal tajuk di atas.
Tak sangka buat seratus kalinya, saya berjaya lagi mendapatkan satu tempat untuk saya menduduki exam gila-gila tak lain tak bukan, MedSi untuk DPLI.

Buat ambilan Jun 2010, exam adalah pada 24 April 2010. Hemm....takut..sebab kali ni aku ambil test ni di tempat yang tak pernah aku jejaki. SMK Agama Inanam 2. Hayyo...dulu-dulu masa di Tawau, mesti aku dapat SMK Kuhara, Teknik atau SMK Tawau. Dan semestinya dikelilingi oleh rakan-rakan lama yang juga seperti aku mencuba nasib menjadi guru buat sekian kalinya.

Kali ni, memang lain sangat lah. Tempat baru, orang baru. Dan semoga tekad aku pun baru jugak lah. Aku sangat-sangat mengharapkan kali ni, aku berjaya. Malar, dukacita terus. Huhuhuhu.BoBo & NiNi Mouse emoticon 

Aku ada baca artikel mengenai Medsi ni. Nanti aku copy di bawah boleh korang baca-baca.

Tanjung Malim, 19 April – Mahasiswa pendidikan khususnya Universiti Pendidikan Sultan Idris yang telah menduduki ujian Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI) dikatakan sebelum ini tidak perlu melalui ujian Inventory Sahsiah Keguruan (INSAK) di nyatakan kena melalui ujian tersebut sebagai syarat ‘posting’ bermula sebelum praktikum selepas sesi ini.

Hal ini dinyatakan oleh TNC Akademik Universiti Pendidikan Sultan Idris, Prof Dr. Zakaria Kasa pada 7 Mac 2010 dalam program Muafakat Bestari Guru Pelatih Malaysia di Dewan Tan Sri Othman, UUM Sintok baru-baru ini.

Rata-rata mahasiswa yang telah melalui ujian MEdSI sebelum ini menyangka bahawa mereka tidak lagi perlu melalui ujian INSAK ternyata tersasar ekoran syarat baru dikeluarkan tersebut.

Dalam pada itu, menurut sumber, tindakan tersebut dikatakan mempunyai kaitan dengan enam ratus lebih pelajar UPSI yang gagal melepasi ujian INSAK dan tidak di ‘posting’ kan baru-baru ini disamping saringan teliti pihak terbabit bagi memilih calon guru yang benar-benar layak.

Dalam hal berkaitan, hingga kini mahasiswa pendidikan disini belum mendapat kesahihan dari universiti tentang hal tersebut.

Ingat, Medsi ni ada 4 bahagian iaitu :


  • Personaliti

  • Minat Kerjaya

  • Nilai Integriti

  • Kecerdasan Emosi

  •  mengandungi 300 soalan YA / TIDAK dan harus dijawab dalam masa 1 jam sahaja.

    Many GOOD LUCK to me and you out there. !!!! 

    P/S : last year pun aku ada buat entri pasal DPLI tau. Ya ampun....Klik sini !!!





    Milk Box emoticon

    Sunday, April 18, 2010

    Tokek

    Salam readers.. Ha, entri kali ni nak cerita pasal minatang di atas tu... eeeeeeeeeee... geli aku tau tak?? Aku sebenarnya fobia minatang spesis cicak ni tau.. Kenak lagi tokek ni lebih besar dari cicak biasa. 

    Aku cerita pasal ni bukan sebab apa..Tapi, tadi pagi pakcik aku dari Tawau ada bawa minatang ni tau.. Entah dorang dapat dari mana. Dari KB mengkali. Ahh peduli lah dorang dapat dari mana kan? Yang penting nya, minatang ni dah ada kat uma aku. Tapi sementara jer tau. Sebab nya dorang dah bawa balik Tawau. Nak biakkan konon. 

    Ha? Pasal lah dorang nak biakkan minatang ni? Nak tau napa? Sebab minatang ganjil ni sangat berharga tau tak? Mencecah ribuan ringgit untuk seekor (yang lebih kurang besar lengan aku ni la...agak2 berapa kilo yer?) hahahhaha...

    Korang nak tau lebih lagi pasal TOKEK ni? Hemmm.. Aku ada cari kat wikipedia tadi. Sila baca kat bawah k.. Tapi, aku dengar lagi bilang pakcik aku, minatang ni semakin bernilai sebabnya dikatakan bahwa ada kajian yang kononnya DNA TOKEK boleh dijadikan ubat HIV tau....Tapi masih dalam kajian lah..

    Korang nak dengar tak bunyi yang dikeluarkan oleh minatang ni? Bunyi lebih kurang nama dia lah jugak.. TOKEK...TOKEK... hehehehe.. 

    Info:

    Tokek adalah nama umum untuk menyebut cecak besar. Ada beberapa jenis tokek, namun istilah tokek biasanya merujuk kepada jenis tokek rumah berikut.
    Tokek rumah adalah sejenis reptil yang masuk ke dalam golongan cecak besar, suku Gekkonidae. Tokek rumah memiliki nama ilmiah Gekko gecko (Linnaeus, 1758). Dalam bahasa lain hewan ini disebut sebagai téko atau tekék (bahasa Jawa), tokék (bahasa Sunda), dan tokay gecko atau tucktoo (bahasa Inggris).

    Bunyi:

    Perasmian Belog Baru Saya

    Syukur alhamdulillah yang banyak sangat pada Mu Tuhan ku.
    Sebab berjaya jugak aku hasilkan belog yang sangat MENEPATI citarasa haku tau.
    Walaupun, pada mulanya, aku fail beberapa kali dan hampir nak putus asa (sebab aku dah backup templates haku yg lama tau). 

    Tengok jam sekarang dah cecah 1.30 pagi.. Ehehe.. Sayang ku aku tak layan sangat tadi sebab sibuk nak siapkan belog haku ni. Sorry yer dear..Ahahaha.. 

    Hopefully, haku dah tak gatal tangan nak ubah-ubah lagi tau.. penat ooo...
    So many things haku ubah..
    So, pada readers haku, hope you all like it as much as i do!!



    Thursday, April 15, 2010

    Separuh Jiwaku Pergi



    Separuh Jiwaku Pergi
    Memang indah semua
    Tapi berakhir luka
    Kau main hati
    dengan sadarmu
    kau tinggal aku

    Benar ku mencintaimu
    Tapi tak begini
    Kau khianati hati ini
    Kau curangi aku


    Kau bilang tak pernah bahagia
    Selama dengan aku
    Itu ucap bibirmu
    Kau dustakan semua
    Yang kita bina
    Kau hancurkan semua

    Life?

    Life is too short

    so.....


    let us enjoy every moment of it..

    Monday, April 12, 2010

    Sebelum & Selepas


    Gambar di ambil di sebelah rumah aku. 
    Ini lah gambar semasa musim kemarau lalu 
    an 
    gambar selepas hujan mula membasahi bumi bertuah Kota Kinabalu.

    Sunday, April 11, 2010

    Masak lagi..


    ni masakan tadi tengahari tau.enjoy!!! 

    Mee Goreng

    Salam Bloggie. Hi.. nak cakap morning ker? Aiseeh..matahari dah tinggi leewww..  
    Aku nak cerita sikit ni pasal entri kali ni tak lain tak bukan pasal masakan aku tadi pagi.
    Lawak banget. Aku masak tadi sambil dengar Hot fm carta 30 tau. Ngam-ngam pas dah siapkan bahan-bahan masakan, aku panaskan kuali dan terus masukkan bahan tadi ke kuali. Tup-tup mee aku belum rebus lah.... lawak gilak lah..mungkin sebab aku telampau asyik dengar lirik lagu Datuk Siti Nurhaliza tu..apa ka tajuk dia tu.. Hayyooo... Nasib kuali belum panas sangat, so sempatlah aku selamatkan bahan itu daripada termasak tanpa mee hahahaha.. 

    Aku pun dengan segera merebus mee itu. Dan seterusnya meneruskan kerja-kerja menggaul mee agar sebati dengan bahan-bahan yang tak lah seberapa tu.. 

    Dah hampir siap aku siap test lagi,    ala..boleh lah ni. Aku matikan lah api. Ya Allah, tau apa benda lagi aku lupa? (Ni sebab aku dengar FBI berceloteh tau...) Telur aku tak masukkan laaaa... Ni dah kira fail dah ni. Hehehehe.. Terpaksalah aku dadar jer telur tu dan letak atas mee tu karang. Hehehe... 

    Hasilnya, ni lah mee yang hampir siap tanpa "mee"  Ha, jemputlah makan tau readers. Hihihi..

    Saturday, April 10, 2010

    Masakan ku?


    Lawak nya..actually aku tengah try picasa. Ngadap la you all masakan i tau..  



    Aku pun pandai masak la mak...

    Salam readers. Actually, lama da aku nak cerita pasal memasak ni tau. Tapi ntah apa sebab aku delay kan hingga lah ke saat ini.  


    Sepanjang 26 tahun hidup aku, aku tak penah masak tau. Aku hingat satu kali la aku masak. Tu pun time bambong pas degree dulu. Sebab dah tak tau nak buat pa, aku p masak terung tumis masak sambal. Masa tu umur da berapa? 23 tahun? Hihihihi.. 


    Aku bukan tak nak masak ni. Tapi, disebabkan faktor-faktor sampingan lah yang buat aku malas nak masak. Hehehe..Mak aku rajin masak, bila dia masak, aku malas nak kacau kang marah plak dia. Pas tu, aku dulu hidup dikelilingi makcik-makcik yang juga sangat rajin masak.So, buat apa aku nak menyibuk di dapur? Baik aku buat keja lain.  


    Tapi, dah hidup jauh dari mak ni buat aku berubah. Kena masak lorr... Balik keja jak mesti buat semua keja rumah and memasak. Jeng-jeng... Nak dijadikan cerita, aku ni tau jugak la asas-asas dalam memasak. Kena ada bawang merah, bawang putih, garam, ajinomoto, cukup rasa, belacan atau udang kering sebagai penambah rasa. Hehehe.. Hasil nya..... Wa tak cakap besar lah, tapi tiap kali masak kompom abis punyeee... Hehehe... (Aku ada bakat semulajadi kot??)   



    Aku dan DY>>>

    Dear Bloggie,

    Salam and good morning to my readers. Baru pukul 7.28am. Hayyoo..hari ni hari Sabtu la. I suppose to have a very good and long sleep. But, automatically my eyes is wide open. Bukan pasal apa, I think because of the weird dream I had last night.

    Pagi ni, baru ku tau bahawasanya me and my soul are solely merge with my previous "life" I guess. I mean my previous job >>>.. Why would I say that? Hermm, let me story you Bloggie.

    Mimpi tu start after my boss in DY>>> met me in Kay Kay. He told me that DY>>> really need me. After saying that I could get whatever I want (to comfort me la..), I decided to quit my job here in Kay Kay and went back to my dearly hometown Tawau. Yay!!!!


    Sampai jak di Tawau, all I could see in this dream was the new DY>>>. New tiles not carpet anymore, new office room with superb decoration...gosh...after looking around, me and my boss are having a very long discussion till i could smell his perfume.

    Nak dijadikan cerita, I could simply know what else to done in order to make DY>>> the most perfect place to create your design lorrrr.... like im into it..it's like my soul are missing it....
    kesian...

    I really hope, that they can survive. Because last time i heard, they having so much trouble with workers.. Biasalah attitude budak-budak DY>>> tu...hermm...betul lah bilang my previous boss cakap. Only you can control them..

    Kalaulah sikap saling menghormati saling mempercayai..penghargaan tu ada back when i was there (putting all my effort in taking care of DY>>>), I wouldn't move here.....