DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, May 25, 2015

44 penyakit ibu mengandung tanggung

I'm coming to my end first trimester. Hopefully after this, I will become much better.

Susah tau mengandung ni. Seyes. Banyak sangat penyakit yang melanda. Dalam entri ni aku list all penyakit yang melanda diri aku ya. Sebagai memori dan juga panduan ibu mengandung lain yang membaca blog aku ni. (if any)..

1) batuk
2) mual
3) muntah
4) jerawat
5) kencing²
6) tak lena tidur malam
7) peluh berlebihan
8) badas
9) pening tak bersebab
10) hormon tak stabil
11) demam selesma
12) mengidam
13) sakit pinggang

Tu jer setakat ni. Nanti ada lagi, aku update. ngeeee.. Masuk minggu ke 10 ni, batuk aku kejap hilang kejap datang. Ni yang paling aku stress sekali. Sampai org opis muka ketat dengar aku asik batuk. Oiii ni bukan penyakit la.. Ni pembawaan budak pahe dok?!

Hari ni aku tak kejo lagik. Suma sebab bersin yg gila tak putus semalam. Sadis sungguh. Yang tambah sedih, sakit apa pun tak bule makan ubat. Ngeeee.. Sandi2...

Setakat ni ubat utk batuk ni, aku minum air limau kasturi, kicap dan garam. Ada kurang sikit dlm tempoh beberapa jam. Lepas tu balik juak. Huhayy.. Sabo jer la ya... Agak² baby pompuan ke ni? Hehehe..

Tuesday, May 12, 2015

My First Trimester

Alhamdulillah syukur atas rahmat dan keizinan-Mu Allah S.W.T.. memberiku peluang merasai pengalaman demi pengalaman wanita mengandung ni.
I'm coming to my 8 weeks this Thursday. Bagi kebanyakan pregnant lady, they experience morning sickness, right? But i'm not. I'm having evening sickness yang tempoh lagi panjang dari morning sickness. Perasaan mual mula selepas aku lunch hour which is around 2.30 pm. And it continues until midnight. Awesome you know.
Semalam aku rasa paling naya sekali. 11.30 malam aku vomit sampai hilang suara. Goshhh.. Sandi yang amat. Then, perut pun dah tak selesa sampai lah ke pagi. Bangun-bangun, aku malas dah nak keja. Lapar kot. Dengan tak semena-mena aku terfikir nak makan bubur ayam. Haishhh. Lepas si abang siram tanaman dia di belakang rumah, aku minta dia belikan aku ayam dan kiub pati ayam.
Lepas tu aku gugel la resepi. Cian kan? Huhuhu. Lone ranger ku rasakan. But, what to do. My mom jauh. :(
Pung pang pung pang. Siap lah bubur ayam aku ni. First time masak bubur ayam. Nasib baik kurang bahan, kalau tak, sejibik bubur ayam mcd tau. Ahahaha.
Nah belanja sejibik gambar.
Oh ya. I also kena penyakit batuk² yang as if never ending sudah ni. Ampun.. Sabar la kan. Begitu lah dugaan sebagai ibu mengandung ni.
Actually, post ni suppose to be out pagi tadi. Tapi, disebabkan line maxis sini macam sampah, sampai ke malam dia stay di draft folder. Ampunnnnn..
Ok babye...