DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, July 31, 2012

Saman 2012

Hai sayang,

Malas cek saman. Ni lah padahnya. Bagi yang memandu gaya mikel shumaker tu, sila merajinkan diri check laman web ni di bawah. Kalau boleh, setiap minggu satu kali check. Hihihihi..

link

Lau teda account, create satu. Mudah sangat nak check saman POLIS ka saman JPJ ka just guna IC or nombor kenderaan. Aku lupa bila masa aku ter be lajuuuu dekat trafik light. Hahahaha.

Ok bai.


Friday, July 27, 2012

Jumputan style

Salam sayang,

Hihihi.. tak tau nak hapdet apa yo !
Nak habaq ni je la.
Style jumputan ni. Dari Dian Pelangi.
Pakai-pakai je. Ntah ngam ntah ndak..
Huhuhuhu..

Ok bai.


Monday, July 23, 2012

How To Get Hot Seat Without Even Paying For The Hot Seat !


Entri ni sambungan entri Model Landskap :)

Seyesly, masa model ni dah siap. Aku mula pening macamana nak angkut benda ni naik plane. Besaq juga la 60cm x 45cm. Saiz memang ngam-ngam satu seat ni. Kalau nak cabut pokok-pokok dia tak mungkin la. Kang longgar pulak. Jadi, aku angkut ja macam tu pegi airport. Sampai airport, abang aku tanya awek-awek kapal kat kaunter. Macamana nak bawa model ni? Kena hand carry ka? Awek tu cakap, ya encik ni hand carry. Matilaaaaaa.. tecabut la pokok-pokok cute tu. Aku tak puas ati. Pegi cari boss dia. Hehehe.. Luckily, ada manager duduk-duduk dekat kaunter.

Manager tu pun cakap sama jugak, kena letak dalam kotak. Adedede. Aku cakap la, tak boleh encik benda ni dah ada orang yang tunggu di airport Tawau. Ntah malaikat mana yang suntik hati manager tu. Terus manager tu bagi solution yang hebat macam ni.

1) Kamu semua masuk dulu dalam plane sebelum orang lain masuk.
2) Ambil seat belakang sekali sebab plane ni tak penuh.
3) Kami hahahahaha and say thank you banyak-banyak jak la sama tu manager. :)

Macam tu la kami dapat hot seat airasia. Jadi artis jalan dulu tanpa bayar apa-apapun untuk dapatkan hot seat tu. Hihihihii..

Sekian dan terima kasih.


Penat ok...

Dia amek dua seat satu kali ;p

Sunday, July 22, 2012

Tak Kan Ku Buang

Dear darling,

Di ruangan ini aku menulis. Sebebas yang mungkin. Kenangan. Sejarah. Informasi. Kesihatan. Sakit. Macam-macam lagi. Kebanyakan entri adalah berkisar kepada pengalaman hidup aku sendiri. Kalau anda stalker yang tegar, pasti anda perasan saya masih menyimpan semua entri yang terkebelakang. Suka duka cerita hati saya. Mostly, cerita pasal hati saya yang selalu derita kerana dipermainkan oleh ranting-ranting yang salah.

Semua entri itu, tak kan ku buang. Biar entri itu jadi penghibur kala kebosanan menerjah ruang jiwa. Sekurang-kurangnya, aku pernah rasa bahagia dan gembira kerna pernah merasa manisnya disayangi dan menyayangi. Biar kala aku lemah, aku temui sedikit kekuatan kerna aku pernah harungi sakit yang sama suatu ketika dulu. Agar aku tau, aku masih boleh berdiri dan terus melangkah.

Terkini, aku masih lagi begitu dan begini. Kedepan tidak kebelakang pun tidak. Aku masih diam dan menunggu. Untuk aku bergerak lagi. Mustahil. Biarlah aku dengan kawan aku yang satu tu, si Bongol ! Si Bongol yang selalu ceria. Dia selalu dan kadang-kadang ada untuk aku. Aku yang sentiasa bosan sendiri ni. Kesian dia. Si Bongol tu suka sangat makan Chicken Foldover ! Makanan pertama yang aku belanja dia. For giving the returns sebab tolong aku cari rumah baru kawan aku di kawasan tempat tinggal si Bongol tu. Aku dan si Bongol tu hanya kawan. Kawan yang kawan. Semalam lepas bangun dari terawikh dan tidur, si Bongol suruh aku siap sebab dia ingat dia sudah janji aku. Bawa aku pegi tengok movie Batman. Wayang yang pukul 12 midnite. Kesian si Bongol. Dia bawa kereta dia yang sot-sot tu. Mati-mati kereta tu sebab aku rasa mungkin timing dia rendah sangat. Jadi, semalam tu kami kuar pakai keta aku. Ahhhh... akhirnya si Bongol tau gayak ku memandu. Huhuhu.. macam nenek-nenek dia leter aku. Ok fine ! Aku akan slow dan cermat.

Oh ya Bongol.. Tima kasih sebab sudi kawan dengan aku. Yang cerewet. :) Semoga segala hajatmu menjadi kenyataan. Kita sama-sama naik speed bot mu belah lautan. Naik super bike mu belah KK ni.. Decorate rumah idaman mu seperti mana yang kamu sukakan.. Bongol-Bongol ! :)

Si Bongol suka bagi aku gambar duit yang riban-riban...


How to make landscape model (Model landskap)

Hai sayang,

Seminggu terakhir bulan Jun 2012, aku terima satu projek menghasilkan Model Landskap yang mempunyai dua unsur dalamnya iaitu softscape dan hardscape. Seriously, aku tak pernah buat seumur hidupku. But, that lause keep on pushing me and persuade me to do it. Masa dia pujuk aku tu, aku tengah busy siapkan 3 lagi asimen OUM. Mau tak mau aku termakan pujukan kakak tu untuk buat jugak sebuah model landskap yang ku beri nama "Mini Perdana Park Model Landskap".

Oleh kerana tiada pengalaman menghasilkan model landskap ni, aku macam biasa belajar dari Mr. G tengok hasil-hasil model landskap yang pernah orang buat. I totally don't have any idea how to make itu fake pokok, fake rumput karpet. Kalau buat pondok-pondok tu i know la sebab my bro pernah buat untuk model rumah idaman dia (nak tau link ada sini). Selesai sahaja buat asimen OUM, aku mula shopping untuk cari bahan-bahan model landskap tu. Nak cari bahan untuk projek pertama sekali dalam otak aku, mesti ada semua di Eaton's Centre Point, KK. So, situlah tujuku. Separuh barang dapatlah macam gabus tebal yang sangat lah besar (memalukan betul bawa keliling Centre Point !!). Kertas warna, gam UHU, cutter dan macam-macam lagi.

Untuk pokok palsu pulak. Nasib baik pekerja baik hati di Eaton's bagi idea. Dia cakap cuba cari di Kaison. Walaweiii.. ada jual rupanya. Tapi, rupa dia tak lah semacam pokok kecil-kecil sebab kita kena cabut satu-satu dan buat sendiri. Hmmm.. at least dapat la kan? hehehe..

Untuk rumput karpet pulak, aku habis akal. Aku ingat nak beli kain bulu-bulu tapi macam mustahil orang buat pakai kain bulu-bulu sebab mahal. So, aku jalan-jalan di kedai RM2 di Indah Permai. Hek elehhh.. rupa-rupanya mereka guna span hijau cuci piring tuuuu.. Just belah dua sahaja untuk dapatkan rumput yang sederhana tebal.. Sesuai sangat nyahhh.. :)

Untuk kolam projek tu pulak, aku cuma perlu lubangkan separuh (ikut bentuk kolam tu la) gabus tu dan warnakan guna water color jenama Buncho warna biru terang habis cerita.. Hehehehe..

Untuk kawasan parking lot keta cuma gunakan kertas warna hitam dan liquid paper untuk pembahagi. Sangat mudah, kan ? Hehehe..

Seronok sangat buat projek ni. Aku ambil masa 2 hari sahaja untuk buat model landskap dan 2 hari untuk buat folio dia.. Puas hati sangat. Aku tak sabar nak tau markah yang kakak tu dapat. Hehe.

Gambar dibawah contoh proses menghasilkan model landskap tu..

Oh ya.. sambungan cerita proses membawa model landskap sebesar 45cm x 60cm naik kapal terbang akan disambung kemudiannnn.. Ngeeeeee....



Full picture indak boleh la kan? Hehehe.. Mau tengok jugak, sila bagi emel di ruangan komen.

Kedai Tukar Cermin Kereta di Kota Kinabalu

Hai all,

Salam ramadhan. Sedih sebenarnya puasa pertama dan kedua still in gering. Dah masuk hari ke tujuh im still peyed. Huhuhu.. Gila subur or ada sakit ? Palis222 ok..

Back to our story. Kan keta aku cermin depan tu ada retak sikit. So, kemarin i decided to redah Kota Kinabalu just to find that one liltle shop yang specialist tukar cermin keta. Syukur alhamdulillah I got a very good friend of mine yang tau kedai tu. Yang susahnya, kita main calling-calling jak. Dia di Putatan soo busy siapkan report kerja dia. So, me, my mum and my ipar went hunting by ourselves. Huhuhuhuhu.. So dem ayu ok.

Kalau you all nak beli sendiri cermin tu paling murah ada jual di Kedai Standard area Kolombong-Inanam. Harga RM185 boleh minta murah RM175 yang ni double layer. Dia jual sekali gam cermin tu.. Tapi, you kena cari kedai yang boleh pasang lah.. Hehehehe.. and in my opinion, takda kedai yang nak guna cermin luar dan tolong pasang kan.. :)

Ok. Kedai yang specialist jual dan pasang cermin keta ni ada di :

Kam Foong Auto Glass Sdn Bhd
Lot 9, Paramount Industrial Development,
Jalan Kolombong, 5 1/2 Mile, 88100 Kota Kinabalu, Sabah.
(area Giant Kolombong).

Seyesly, kedai ni memang specialist. 1 hari ntah berapa kereta yang kuar masuk. Dan servis pun cepat. Mine siap not more than 2 hours. I get warranty for 3 months also :) Oh ya. Kalau beli sendiri dan minta kedai ni pasang cas rm200. Kalau buat semua di kedai ni, rm350. Ha.. pilih la mana yang berkenan.

Below some pics i took :)




P/s: I love my ride.. :)


UPDATE 2016 : NUMBER PON NI KEDAI 088-420622. MINTA SAJA DISKAUN TIME MEMBELI, MMG DI BAGI PUNYA. BARU2 NI AKU MENCARI 1 KK CERMIN TINGKAP DMAX KU YG DI KASI PECAH PENCURI, ORG DI STANDARD KESTAU, CARILAH DI KAM FOONG MESTI DRG ADA PUNYAAAA... YA AMPUN. YA KAN BARU KU INGAT. THEN, P SANA LA CARI. ADA DONG. KESIMPULANNYA, KEDAI PASANG CERMIN KERETA MESTI ADA STOK BERBANDING KEDAI YG JUAL BARANG KERETA. HAHAHAHAHAHAHAHA...


Wednesday, July 18, 2012

Demam yang panjang

Hai sayang,

Lepas jak kejadian sedih tu, asal malam jak mesti aku demam. :'( What happen to me ? Sadis sangat kah kejadian sedih tu ? Otak aku cakap, it's nothing it will pass macam juga cerita-cerita sedih sebelum ini. Time will heal. Tapi, deep inside my tiny heart, it hurt much more than all hurts that i've been into. :'( Mungkin tu la antara sebab demam ku panjang dan hanya malam ja menyerang..

Panas ok. Kalau diukur tahap panas demam ku ni mungkin 38 darjah celcius. Malas dah makan ubat. What for ? Ndak juga kebah. Apa ubat yang mujarab ya ?

Ok bai.

Saturday, July 14, 2012

Projek Sarang Burung Walit Di Pasir Putih, Tawau

Hai sayang,

Macam dah trend di Tawau, Sabah orang berlumba buat rumah untuk Projek Sarang Burung Walit terutama sekali di Kg. Pasir Putih. Entri ni aku buat sebab rumah aku di Tawau pun tengah sibuk buat rumah burung sarang walit ni. Aku cuma tau bila baru-baru ni balik kampung. Seyesly, it's huge. Rasa-rasanya saiz rumah burung tu dalam 10 kaki lebar 16 kaki tinggi. Bayangkan lah dorang bina rumah burung tu di tingkat atas uma kawasan balkoni belakang uma. Gila tinggi oo.. Ada lagi ruang masuk burung macam 2 kaki tinggi. Hmmm..

Mudahan sukses la ya projek ni. Boleh aku tumpang sekaki salah-salah tumpang satu badan. Kah kah kah.. Di bawah ni antara gambar yang sempat aku snap untuk bahan blog aku yang haprak ni. Cekitdoutt...

 dari kejauhan.. punya la view dia kan? tau la kampung kasian.. hahahaha..

 ini dari tingkat satu rumah burung tu..

 ini tingkat atas rumah burung. takut aku jatuh.. punya men gayat !!

ini la pelan lengkap uma burung tu.. bestnya burung tu. ada uma.. hmmmm...

p/s : Sapa mau minta lukis pelan, jangan malu jangan segan emel aku. ada orang bank cakap, based on paperwork my bro, boleh senang-senang dapat loan 50K.. hmmm... 

Thursday, July 12, 2012

Menangis lagi

Wahai hati yang parah kerna lara yang amat,

Bersabarlah. Dia sedang menduga. Keluh mu tidak akan menghilangkan duka itu walau sedikit cuma. Malah, keluh mu menambah berat di bahu kirimu saja. Apa lagi tangis. Cuma bawa derita pada sepasang kelopak indah yang Dia cipta indah khas buat mu. Kalau ada pun sama mungkin mirip saja. Sudah lah dengan kesedihan. Sabar ya sayang ? Aku tau kau tabah.

Arghhhh... Sialan. Bedebah.

Kamu tidak faham derita ku. Aku sudah cukup sengsara. Asyik bertemu dengan ranting-ranting yang salah. Yang salah. Yang salah. Yang salah. Yang salah. Yang salah. Yang salahhhhhhhhhhh.. Penat. Aku hampir sampai tahap putus asa. Tuhan... ampun kan aku. Hamba mu yang selalu lupa.

Ranting-ranting, tolong jangan ambil sisa kekuatan yang ada dari aku. Itu saja yang aku ada. Kalau diambil lagi, aku tak tahu aku bisa berdiri lagi atau terkapai dalam noda.

Di mana silapnya jalanan ini ? Otak ku tak mampu berfikir nahtijah semua nya. Aku pingin ada. Aku pingin rasa. Aku pinginnnn banget. Kenapa jalannya terasa sangat jauh dan mustahil ? Atau adakah aku ini selayaknya berteman lara ?

Kasian mamak dan bapak. Punya anak seperti aku. :'(

Monday, July 9, 2012

Lots to catch up soon !

Dear darl,

Banyak yang aku nak hapdet.
But not today.
Perhaps tomorrow ? :)

Ok bai..