DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, July 22, 2012

How to make landscape model (Model landskap)

Hai sayang,

Seminggu terakhir bulan Jun 2012, aku terima satu projek menghasilkan Model Landskap yang mempunyai dua unsur dalamnya iaitu softscape dan hardscape. Seriously, aku tak pernah buat seumur hidupku. But, that lause keep on pushing me and persuade me to do it. Masa dia pujuk aku tu, aku tengah busy siapkan 3 lagi asimen OUM. Mau tak mau aku termakan pujukan kakak tu untuk buat jugak sebuah model landskap yang ku beri nama "Mini Perdana Park Model Landskap".

Oleh kerana tiada pengalaman menghasilkan model landskap ni, aku macam biasa belajar dari Mr. G tengok hasil-hasil model landskap yang pernah orang buat. I totally don't have any idea how to make itu fake pokok, fake rumput karpet. Kalau buat pondok-pondok tu i know la sebab my bro pernah buat untuk model rumah idaman dia (nak tau link ada sini). Selesai sahaja buat asimen OUM, aku mula shopping untuk cari bahan-bahan model landskap tu. Nak cari bahan untuk projek pertama sekali dalam otak aku, mesti ada semua di Eaton's Centre Point, KK. So, situlah tujuku. Separuh barang dapatlah macam gabus tebal yang sangat lah besar (memalukan betul bawa keliling Centre Point !!). Kertas warna, gam UHU, cutter dan macam-macam lagi.

Untuk pokok palsu pulak. Nasib baik pekerja baik hati di Eaton's bagi idea. Dia cakap cuba cari di Kaison. Walaweiii.. ada jual rupanya. Tapi, rupa dia tak lah semacam pokok kecil-kecil sebab kita kena cabut satu-satu dan buat sendiri. Hmmm.. at least dapat la kan? hehehe..

Untuk rumput karpet pulak, aku habis akal. Aku ingat nak beli kain bulu-bulu tapi macam mustahil orang buat pakai kain bulu-bulu sebab mahal. So, aku jalan-jalan di kedai RM2 di Indah Permai. Hek elehhh.. rupa-rupanya mereka guna span hijau cuci piring tuuuu.. Just belah dua sahaja untuk dapatkan rumput yang sederhana tebal.. Sesuai sangat nyahhh.. :)

Untuk kolam projek tu pulak, aku cuma perlu lubangkan separuh (ikut bentuk kolam tu la) gabus tu dan warnakan guna water color jenama Buncho warna biru terang habis cerita.. Hehehehe..

Untuk kawasan parking lot keta cuma gunakan kertas warna hitam dan liquid paper untuk pembahagi. Sangat mudah, kan ? Hehehe..

Seronok sangat buat projek ni. Aku ambil masa 2 hari sahaja untuk buat model landskap dan 2 hari untuk buat folio dia.. Puas hati sangat. Aku tak sabar nak tau markah yang kakak tu dapat. Hehe.

Gambar dibawah contoh proses menghasilkan model landskap tu..

Oh ya.. sambungan cerita proses membawa model landskap sebesar 45cm x 60cm naik kapal terbang akan disambung kemudiannnn.. Ngeeeeee....



Full picture indak boleh la kan? Hehehe.. Mau tengok jugak, sila bagi emel di ruangan komen.

12 comments:

  1. mantap hasil kerja mu yaaaaaa kakakkkk!!

    punya aku menggoggle2 smpai ke sini pulak aku taww...kakakaka :p~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah kah kah... lawak ni hahahaha. ptt rating aku utk entri ni naik. hahaha. idea paling pantas ni. 1 hari jak ku pikir mo buat apa. ngeeeeeeeeee...

      Delete
  2. assalam..nak tanya sal model kolam tu...xfaham ar nak buat mcmna..klau kita lubang kan,,then kita lapiskan dgn kertas putih ke kat lubang tu ? then, baru color?

    ReplyDelete
  3. assalam, sy nak tnya sal model kolam. kalau kita lubang kan, kita lekatkan lubang tu dgn kertas putih lg ke?

    ReplyDelete
  4. Wslm tak pyh letak kertas. Just color dia wrna biru lepas dah lubang tu.

    ReplyDelete
  5. adehh. taun ni bru ambik subj. seni. kena buat balkoni punya landskap. cer bg idea skedd.huhu . nk wat waterfall cena erk ? ;)

    ReplyDelete
  6. adeh. taun ni baru ambik subj. seni. kena buat model balkoni. cer bagi idea skedd :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jak ni dek.. utk model balkoni boleh tgk entri ni
      http://nazaku.blogspot.com/2011/03/model-rumah-kecik.html

      waterfall pulak bagi stand gabus tebal then korek2 dia smpai belubang2 ala2 batu2 d waterfall, then warnakan.. siap... bawah dia tu buatlah kolam mcm dlm dlm entri ni.. senang kan? asal minat semua jadi senang...

      Delete
  7. Tq admin atas perkongsian yg menarik ini ni kalau betul2 jd lg best hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama² afiq dean.. Sya berharap ada lagi projek mcm ni. Seronok buatnya... Kalau minat la..hehe.

      Delete
  8. Nak tnya, mna nk dpt model2 tu semua_

    ReplyDelete

Nak komen? Sila layan diri..