DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, May 23, 2010

Cuti-cuti Sabah




Salam hari minggu bloggers...
Hari ni aku sangat-sangat happy sebab....next week aku cuma kerja 3 hari jer..... Khamis aku ambil annual leave.. Jumaat public holiday.. Wesak Day... 30 - 31 Kaamatan.. Gilak eh... Pokok nya 2hb Jun baru masuk kerja... Siookkkk..... Happy kaamatan sumer.... & Wesak too...


Gambar diatas saja nak post kes jeles korang suma... Tau tau apa benda tu? Hmmm... tak tau? Ha... tu lah belinju manis... Sodappp.....

Liva Panda emoticon



Saturday, May 22, 2010

Matahari pergi jua..




Cuaca sekarang pelik-pelik kan? Kejap terik macam nak hangus, kejap hujan bagai nak roboh atap. Apa la nak jadi dengan Bumi ni... Seingat aku, last two months, ada ramalan yang kononnya bulan Mei akan terik hingga akan menghauskan semula tanah-tanih..rumput-rumpai, dedaunan... Hmmm..agaknya ramalannya ngak menjadi kan? Sebabnya, asal petang jak, kompom-kompom hujan lebat siap guntur lagik.

Onion Head emoticon

Sebenarnya, aku nak post gambar menarik diatas tu jak. Ntah kenapa aku melalut nih?? Bosan kali ya? Cian2... begitu lah hidup orang bujang yang ndak ramai kawan dan sodara. Huhuhu...

Actually, gambar diatas diambil kemarin petang. Lewat di UMS, terlihat plak akan keindahan alam ciptaan Allah. Subhanaullah.. Allahuakbar. Cantik kan pemandangan nya? Matahari tu, sejemput jak dilihat sebab awan tebal sangat. Lagi pun, hampir senja mestilah matahari akan pergi...

Ok..enjoy our weekend....

p/s: tak sabar rasanya Cik Putih keluar, ble aku balik Tawau tercinta.. huhuhu..

Pegaga o pegaga


 letak dalam botol cola lagi tawwww..... auuuuuu.........

Napa haku buat entri ni plak yer??
Hmm..sebabnya, mak haku rasa aku dah tak sihat sangat..sikit-sikit sakit..sikit ngadu badan tak sihat...jangankan mak haku, boyprend haku pun cakap macam tu...bila becalling jer....mesti dia pegal sikit bila haku cakap kurang sihat..lemah badan...


UFO emoticon

jadi, mak haku buat jus Pegaga..hayyoo..dan paksa haku telan air jus itu...adooiii....mak cakap, ko minum air tu...supaya sihat badan...o yer, sebelum tu, haku d suru menoles wajahku dengan buih dari jus perahan pegaga tu...oles ke muka..hemm...bau nyer....


Red Fox emoticon

mudah-mudahan la haku boleh jadi sihat seperti dulu..Amin...
ha, aku dah carikan korang khasiat pegaga ni...korang bacalah yer...

Pegaga kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamin A dan C. Amalan memakan daun pegaga dipercayai boleh mengekalkan awet muda serta mengelakkan masalah kegemukan.
Pegaga banyak terjual di pasar terutamanya di pasar tani dan sering dimakan sebagai ulam. Daun pegaga juga boleh dibuat tonik untuk menyihatkan badan dan mengurangkan panas badan.
Di India, pegaga diguna dalam perubatan tradisional sebagai tonik yang dapat menguatkan daya ingatan dan mengubat penyakit nyanyuk. Dalam perubatan tradisional Cina, pegaga digunakan untuk antaranya untuk mengubati selsema, sakit kuning dan penawar untuk keracunan cendawan dan gigitan ular.
Antara khasiat lain pegaga adalah:
  • penawar alahan
  • anti kanser
  • melawaskan air kencing
  • penawar batu karang
  • penawar kencing berdarah
  • penawar ulser
  • merangsang peredaran darah
  • merawat cirit birit
  • menurunkan tekanan darah


Thursday, May 20, 2010

Ada hadis rupanya psl sanggul tinggi tu...patut dah jd trend akhir zaman..

Masya Allah...Korang bacalah.. aku baru dapat di FB...
Ini untuk panduan semua..
Aku masih mencari kepastian...
Sama-samalah kita mencari kebenarannya...


It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.
Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.

Saturday, May 15, 2010

5 lelaki angkat aku???







Hi readers, korang pecaya tak dengan tajuk entri kali ni??
Bila haku tengok balik, rasa macam tak pecaya plak. Tapi, yet ianya adalah realiti.
Aku mengakui bahawa aku sangat-sangat nakal suatu ketika dulu..


1) Baru nak manjat...


2) Masih mendaki...


 3) Kaki ku pijak di tempat yang kukuh..



 4) Hampir ke situ...


 5) Yes, aku berjaya diangkat 5 lelaki.. 
angkat keww? Ke haku yang panjat?? Hahahaha...


 6) Dorang lepaskan haku..Punya jauh aku tenggelam..
Sial...Hehehehe...


Really-really mish these moment...
Trully.....deep in my heart...
I mish you guys...

Nice kewww??

Haluuu.....
As of the ajuk of tis entri..
Hmmm..nice kewww??
Kalu dah dapat award nyer "Nice Blogger Awards", kira nice le tu kan?
Hihihihi...




Again.......
Credit to my blogger pals yg paling nice kali ya...
Sebab asyik bagi kita award ni...
Sapa lagi kalu tak si abcmilo

And again i pass this award to my following blogger la pulak yer...



Proceed to syarat-syarat pas dah amek award ni :

1) Tiga orang yg you sayang :
Mamak
Bapak
Bidin

2) Panggilan untuk si DIA :
Sayang, lewww..
dia pon panggil haku sayang. Adilkan? 
Kitty & Bear emoticon 

3) Hadiah yang di impikan dari si DIA :
adoooii..kompom la sama dengan si abcmilo tu...
nak tu jugak..uwaaaa..

bila la haku dapat cam ni yerk? masi merancang...adooii...

Kitty & Bear emoticon

 +

ini buleee bah kan, sayang?
ngengengeh...



 luv u ...
adooiii.. terindu la pulak.......
sob sob.. 



 Kitty & Bear emoticon















Thursday, May 13, 2010

I'm anti-Domestic Violence !!!

"While you SCREAM at your woman, 

there's a man wishing he could talk softly to her ear. 

While you HUMILIATE, OFFEND and INSULT her, 

there's a man flirting with her and reminding her how wonderful she is. 

While you HURT your woman, 

there's a man wishing he could make love to her. 

While you make your women CRY, 

there's a... man stealing smiles from her". 

-Post this if you're against Domestic Violence-

 

 Pasal aku letak gambo budak comel ni?

Hikhikhik..

Memang comel ponn.. Just to show of how beautiful a woman can be..

Tuesday, May 11, 2010

Nak kayo??


Jom pakat-pakat 
mengkayakan diri kita sumer...

 UFO emoticon


Tapi, sebelum tu, nak say thanks la to AGAIN 
my pals :

yg nomor 14 tu lah..

 Big Eyes Crab emoticon

1. Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini.
Kemudian beri tajuk yg menarik.

2. Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini
untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda.


1. Blogging-Surfer
2. Tintalughahwi
3. Igauan
4. Ad-dai’
5. kakngah
6. zlh@n
7. LYAfrina
8. download mp3 percuma
9. bℓog buðak χ-nakaℓ ♂
10.Cara hidup baru abad 21
11.Bila Aku Menulis Blog
12.~ApekpunyaBlog~
13: My Big Family & Friends
14. ABCMILO

PERATURAN
1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.
Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1,
yang No.3 jadi No.2,
yang No.4 jadi No.3
dan seterusnya.
Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15).



2. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu.Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:


Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625


GUD LUCK.....CHAIYOO-CHAIYOO..

Monday, May 10, 2010

The Award~~~ Thnx...

Hi suma... Since hari ni aku off (because of the banjir lorrr) aku jalankan perasmian Majlis Penghargaan buat Blog Aku Sebagai "Beautiful Blog".. Actully, dah lama dapat award ni, tapi masa tu aku busy sangat-sangat + sakit sikit.. Huhuhu..
Credit to my beloved pals cik 







sebab memberi pengiktirafan kepada belog haku yang memang sedia maklum semangkit (dalam erti kata yg senang dipahami, CHANTEK hehehehe... Walaupun, actually dah lama belog ni aku cipta. 
Sebelum saya memberikan penganugerahan kepada belog yang lain-lain, saya nak ucap jutaan terima kasih buat mamak aku yang sangat sabar dengan kerenah aku. Dia adalah seorang yang berjiwa retro. Hehehe..


Untuk meneruskan pengnugerahan ini, aku ingin memberikan anugerah belog chantek ni kepada follower aku yang setia at the same time, mengekalkan belog chantek mereka. Tahniah kepada :





belog ikan-ikan siakap 



Belog korang pun chantek jugak..hehehe.. tak pakse korang ambek...ok..
~~~~The end~~~~

Banjir di Tebobon

Salam readers. Hari ni buat pertama kali aku mengalami banjir di kediaman baru ni. 
Sangat happening sebab last time di rumah lama pun selalu banjir kalau hujan lebat + air pasang. 
But, the great thing is walau banjir, air takkan masuk dalam rumah punya.
Alhamdulillah, syukur Tuhan.
Gambar di bawah adalah sekitar taman dan jalan besar dekat rumah aku 
(Taman Tebobon, Menggatal, Kota Kinabalu, Sabah)

Setelah meninjau0ninjau kawasan banjir, bagi aku punca kepada masalah banjir ini ialah masalah perparitan. Oleh kerana parit sedia ada tidak dipantau kebersihan dan kedalamannya maka air hujan tidak dapat mengalir dengan baik. Di tambah pula dengan masalah mentaliti masyarakat setempat yang suka membuang sampah ditempat yang salah. 

Sebagai kesimpulannya, kita sebagai masayarakat 1Malaysia haruslah bersama-sama membentuk minda insan madani agar kesejahteraan bersama dapat kita jayakan.

Sekian, terima kasih.

 
























Sunday, May 9, 2010

Pasal hari Ibu la jugak ~~


Maaf yer readers. Sebenarnya gambar kek di atas diambil terbalik kondisinya. 
Namun, ini lah kek yang saya beli KHAS untuk mamak saya

Dayang Aruyah Binti Datu Ismail. 

This 23rd she's turning 52 but she still look a lot more younger than her age. Yup, that's a fact which actually i kinna jealous so much. Sebab ada satu hari tu, we went to town, and some of her old friend ask her "Adik kau ka ni Dayang?"
Adoooiiii...sangat memalukan haku...

Tuzki Rabbit emoticon 

But, jauh dalam lubuk hatiku, aku bangga punya mamak yang sangat cantik dan tetap maintain muda. 

Sempena hari ibu tahun ni, aku cuma dapat belikan mak kek coklat jak sebabnya..aku ajak kuar makan luar, dia tak nak. Maybe sebab jam 6.50-8.00pm adalah masa kami bersama menghayati cerita Korea kegemaran kami berdua. Kalau tak dapat tengok, mesti kami akan bersedih hati + kecewa sebabnya kena tunggu hari Jumaat depan untuk tengok ulangannya. Huhuhu..

Selamat Hari Ibu, mak.
~~ Aimun nee, sara ngee~~

 Liva Panda emoticon

Kembar Amani?



jangan marah yer readers..
aku tau suma  orang pun nak cerita pasal adik comel kita yg paling kreenn sekarang ni.. hemm sapa lagi kalau bukan budak Amani yang sangat-sangat lah comel ni..
actually, aku tak layan sangat cerita ni. (Adamaya @TV3).
Ada satu hari tu aku balik keja terus limpang depan TV. Tup-tup ada plak budak comel ni dekat TV..alalalalallalalallala...comel nyerrr...rasa nak gigit-gigit..hehehe..

 Kitty & Bear emoticon 

O ya...gambar dekat atas tu.. Yang petama tu, actually is my lil kazen. Nama dia Alya Najwa @ Wawa. Bila masa aku tengok adik Amani, aku teingat plak dengan adik sepupu aku. Kurang lebih kan? kan? kan? Hihihi.. Yang satu lagi tu pun lil kazen aku nama Dayang Diana Batrisyah @  Tisha. Ni paling macam muka adik Amani kan? Hihihi.. Ok la nak kongsi cerita ni jer dekat korang.. 
Daa...

 Kitty & Bear emoticon

Astro giving freebies???

Salam readers..
i've been really busy this weekend. Guess why?


You can't? Ehehehe..
It's because i 'm enjoying all channel in astro at RM49.95 per month only !!!!
It's frustrating right? For you who pay RM70+++ just to watch the ordinary channel.. Ngengenge...

Well, you must be wondering how come i could get such low price for all that channel? (because the real cost would be RM250++ or something like that.

Hmm....still wondering?
 Little Kitty emoticon
Okay2..i'll tell you why.
Actually, it was that day (Wednesday-5/5/10)
Astro , KL call me..His name is Fadli.

Why would he call me? Actually i have terminate my account last month. The reason is not because i cannot afford to pay it (RM79++) but it's because my brother also have signed up new account with Astro which i must tell you that whenever you open a new account you'll be in 2 years contract with them. It means that you canot terminate your account within these 2 years. Or else, you'll be in jail.

Yes, seriously that was the terms & condition which i strongly believe that nobody will read T&C before signing any contract. Am i right? LOL.. It's a fact doh...

Well, back to my story. Fadli, was just asking me why all the sudden i want to terminate my account? Is there any problem that they should know? He's so curios.
Well, i said that the only reason is that i don't need it anymore...since we have my brothers new Astro account. I think it'll be such a waste for us to pay two things  which one of it we really don't need. (FYI, i ony watch TV during my weekends. Especially 6.50-8.00pm @303 channel.~~~Three Brothers~~Korean series of coz..

Since i was so well determine my self to terminate my account (i have it since 2007 with a very well payment history) ;p untill he offered me the undenying offers. He said, well madam, we gave you the offer which you can have all the channel in Astro exclude the pay channel in just RM49.95 for two months. If you madam after this two months still wanna terminate account, yes we can arrange that for sure. Telling you madam we don't offer these to just any ordinary customer. 

I ask why pick me? Then he say .. because you madam is our loyal customer and these offer was just started today and the quota is 100 customer only..... which i personally advise that you should take it. Plus, we will never adding some hidden extra charge to your account if you take this offer.

Hmmmm................for sure after confirming data, i accept the offer and that's the reason i don't have time to update my blog..hehehe..stay still coz it'll be a lot more from me...see yahh...
Kazi & Dora emoticon

Thursday, May 6, 2010

Minum petang

hsalam readers...
sori saya tak dapat nak update blog ni..
very busy & kesihatan tak berapa baik..
so, tggu hari sabtu & ahad. when i have the time..
pic diatas saya ambil when having minum petang with my auntie & her husband, dad & mum at Tg Aru.
Nice view i guess..
Enjoy...

 Onion Head emoticon