DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, February 13, 2011

Siren Elektronik

Ha.... kepada yang bijak pandai..sila la explain bagaimana litar siren elektronik ni berfungsi??
Aku dah nak demam ni ... memang mereng dah...
Sila sila jangan segan...
Huhuhuhuhu...


Mak datuk..eh eh..sori la sebab baru ada masa bukak balik belog ni..yg marah2 tak kenak bg respon tu sori yerk..aku cari jawapan sampai siap tanya cikgu KHB..tp cikgu nya pun ada bebal sikit..wakakakakka..akhirnya aku temukan byk laman web om putih yang bincang mengenai fungsi IC555 ni..cuba korang google "IC555" tup...belambak..ha ambek kau...siap ada 1 IC..2 IC..mcm2 ada.. jawapan aku bagi tugasan ni hehehe..pikir sampai nak pecah kepala beb...apa yg penting korang mesti sebutkan fungsi IC555 tau..korang baca je la jawapan aku kat bawah ni...


Berdasarkan litar skematik dalam soalan, punca kuasa pada litar adalah debanyak 15 voltan. Rangkaian pertama mensimulasikan siren dari kereta polis Inggeris. Sistem ini menggunakan dua IC555 di litar. IC555 di sebelah kanan adalah kabel sebagai generator nada penggera dan pemasa manakala IC555 kedua di sebelah kiri adalah sebagai multivibrater astabil. Output dari timer kiri adalah untuk memodulasi frekuensi waktu yang tepat. Hal ini menyebabkan frekuensi timer berganti-ganti antara 440Hz dan 550Hz pada peringkat Hz 1. Transistor PNP yang digunakan adalah untuk membantu mengukuhkan isyarat ke pembesar suara. Gelombang elektrik yang masuk pada tamatan akan mengalir melalui gegelung pada pembesar suara. Hal ini akan menyebabkan medan magnet dihasilkan pada gegelung. Medan magnet yang dihasilkan oleh megnet kekal. Tindakbalas akan menyebabkan gegelung menolak diafragma. Tolakan ini berlaku berulang kali dan menyebabkan diafragma bergetar. Getaran inilah yang akan menghasilkan gelombang bunyi.

12 comments:

  1. erk. kenapa sama dengan blog satu lagi. atau kau rin?

    ReplyDelete
  2. naza, hebatkan si MATAHARI ni ;) sgt detail orgnye..ehehe...sampai ke sini youu~!!

    naza, ko patut say tQ sbb dia yg bg explaination tu kt aku dlm fb..ehehe

    ReplyDelete
  3. oho.....Matahari...yup tis is my belog...i want her to put tis ques in her belog..hihihihi....

    tanQ Matahari...explain la lebey2..hehehee...

    ReplyDelete
  4. Salam Puan/Cik,

    Sori la mengganggu walaupun x brapa d knali.

    Klu x kberatan bleh ka kongsi kan maklumat psal litar elektronik siren tu.

    Ada orang mintak tlong buatkan tgasan ni la.

    Skarang dah tengah nazak mau siapkan tgasan tu la.

    klu bleh tlong emailkan ke mazlia@sesb.com.my & klu lgi x kberatan sya bagi no. pon tuk dihubungi la (0198801742 Mazli).

    ReplyDelete
  5. saya nak juga.. nak kepastian perjalanan litar nie?? bleh ker??
    email kan ke : hazsro76@yahoo.com com

    ReplyDelete
  6. Tu la kn minta tlong sangat la ngan kawan kta ni klu dapat bgi info (fungsi litar tu)..

    Da nzak tahap dewa ni..

    ReplyDelete
  7. X pe la dah dapat kendalian litar kat google, bayak dalam google plak benda ni..

    Tq coz x respon.

    ReplyDelete
  8. salam...boleh saya mintak tolong jugak...saya pun tengah mencari kendalian litar yg mcm ni...boleh kongsikan dengan saya sama?
    email saya rosniza.rmk84@yahoo.com
    tolong sangat2 yer..saya tgh tolong kakak saya ngan tugasan die ni....nk antar lg baper ari jer...tlg yer...

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. blh2..
    blnja air nescafe je..hehehe
    siap pnye..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkkkk..camne nak hubungi awk niii...??
      huuhuhuhuh...nak tnya pasal "Kapasitor Elektrolit" la pulokkkk............

      Delete
  11. erkkkk...sapa ka Anonymous ini???
    hehehhe...tulis la dkt komen..byk lg kot org nak tau benda ni utk asimen mika...

    kepada org2 d atas yg komen...seyesly sori tau..masa tu sya bz sgt tak dpt nak reply komen korang... :(

    ReplyDelete

Nak komen? Sila layan diri..