DIIKLANKAN OLEH

KAWAN-KAWAN

I'M A NUFFNANGER !

OUR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

MY NAZRIN

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, May 28, 2011

The Long Journey To Tawau Ever !!!

Sepanjang aku hidup ni..jalan sana jalan sini...but mostly di Sabah jugak la. Ada 1 kali jak ke KL... this is the most shocking, unpredictable journey i've ever been into. Planning memang dari bulan April lagi...eh ndak..dari bulan January lagi. But, at the end this what happen.

Let me story from the begining.

Semalam 26 May, dad cakap nak jalan esok (27hb) kul 6 pagi. And then, when my lil bro datang cakap he cannot make it sbb dia mo ambil charger handphone dia yang tinggal di bengkel and gf dia baru abis keja shift malam. So, we all decide la jalan jam 8. Biasalah Melayu, jam 8 maksudnya jam 8.30.

Minyak dah full tank, so ndak da la singgah2 lagi. Jalan ok jak pagi tu. Aku baru jak update status di facebook, say "otw ni...yehaaa !!! hope cuti kali ni, smooth la ya..na mo sakit2..." Bila naik jak di bukit Tamparuli, dang........ keta adik aku berasap..cit betul..i think base on their conversation, adik aku lupa refill minyak enjin.. Huhuhuhu... Bila dah berasap tu, nasib abg aku nampak and terus suru berenti. Luckily, tempat kami berenti tu ada double line plus ada sebuah pondok kayu buruk. Yang zink dia dah berkarat, kayu dah reput, paku kuar sana sini, kayu tempat duduk dia ada yang boleh dicabut-cabut. Dannggg... dubbusshhh... But, syukurlah kan.. O ya..5 meter ke atas di seberang jalan ada air bukit tau... Huhuhuu syukur lagi... sejuk nya airnya.. kak ipar aku sempat minum lagi.. dia bilang macam air mineral jugak bah.. hihihi.. aku ndak berani.. takut sakit perut.. Tau la perut orang kaya kan.. mana bole minum sembarang.. Hmmm...

Petama tu, adik aku ada try basah kan enjin dia dengan menggunakan semua air minum bekal kami... Huhuhuhu... ndak da suda air minum kami.. Adehhhh... Pas 10 minit, abg aku decide nak balik ke Tebobon bawa keta Viva ambil barang-barang workshop adik aku and try buat enjin dia. Al-maklumlah adik aku ni memang keja mekanik. Tapi, hmmmmm..bole gak keta dia rosak. Hish.. pening aku..

Jadi, kami yang stay di pondok tu, menunggulah macam org homeless di pondok kayu buruk tu. Nasib mak dah bekal banyak makanan macam nasi putih, ikan goreng, belacan, mee hun goreng..(bukan mee makcik ya ). Tapi tu la ndak da air minum. Adehhh... Tunggu punya tunggu Viva balik jugak sini bawa barang-barang workshop dalam jam 12 gitu sampai. Bayangkan berapa jam tunggu tu.. Cian baby Alia.. Nasib lah budak ni ndak cerewet macam baby lain. senyum jak dia.. Happy jak dia.. And luckily lagi, ada katil pasang siap dia.. Bole la letak dia di katil dia tu. Ha..time measang katil ni lagi satu hal. Punya main susah. Last-last tepasang jugak. Walaupun ndak sempurna. Tidurlah baby Alia sana.

Dari pukul 12 dorang adik aku, gf dia dan abg aku try buat enjin hanjing tu..sampai jam 4 petang kami tersadai di situ.. Damnnnnnnnnn.. what the hell ooo..??? Bila aku pikir-pikir kan.. bagus jugak la tesadai sini.. Be ngam jugak balik ahli kuarga lain dgn gf adik aku yang mulut ndak pandai diam.. tapi, itu la aku rasa hati dia baik..

O ya...isu yang timbul sini is.... sepanjang kami tersadai sini..dengan sign segitiga 10 langkah diletak dibelakang keta adik aku yang rosak tu..dan Viva yang dah pasang signal kecemasan, haram ndak da kereta yang lalu ni yang berenti dan singgah untuk bertanya atau menghulurkan bantuan. HARAM ndak da... Jangan kan keta orang biasa, keta polis ba yang lalu vrooommmmmmmm jak dia lalu tanpa memandang keta kami yang tersadai dan kami yang macam org gila dah ni..terutama aku.. dengan spek hitam...huhu panas gilak...aku kompom dah menghitam ni.. ingat nak balik nak show muka bersih...nak tengok best friend kawin kan.. memang la nak kelihatan cantik. Jangan kan menghitam.. bejerawat lagi idung aku yang jambu ni...adehhhh....

Bila aku pikir2 kan...memang ini ka budaya sopan santun orang Malaysia yang konon nya terkenal diserata dunia dengan budaya tinggi..sopan dan santun... macam sial jak ku rasa... bodoh bangang...siap ada yang pandu perlahan semata-mata nak tengok number plate.. eksiden ka ni ya..bole beli number ni..,manatau kenak... bedebahnya ku rasa..

Lau di negara orang putih ni kali...mesti ada yang berhenti dan bertanya malah menghulurkan bantuan...tapi, ini lah hakikatnya negara kita Malaysia... sangat kurang ajar..sangat tidak bertimbang rasa..sangat sombong..sangat jahanam... cuba bayangkan berada ditempat kami...  apa-apa pun, aku nekad..bedoa dalam hati..mudahan kamu semua selamat dalam perjalanan...

Akhir cerita, jam 4 lebih gak kami memulakan perjalanan ke Tawau... Jam 8 di Ranau ya.. adehhh.. Last-last, sampai di Tawau at home jam 4.30 pagiiiiiiiiii.... Penat tapi sangat-sangat bersyukur....... Tq Allah...











2 comments:

Nak komen? Sila layan diri..